Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Karácsony kabinetfőnöke kiosztotta a mentőket, Győrfi Pál szerint azonban nem telik el úgy nap, hogy a munkatársai ne panaszkodnának a biciklisáv póznái miatt

A biciklisávokra panaszkodtak a mentők, hogy azok nagyban megnehezítik a mentőautók közlekedését. Erre válaszul Balogh Samu, a Fővárosi Önkormányzat közlekedéspolitikáért felelős kabinetfőnöke kiállt a biciklisávok mellett, és kiosztotta a mentősöket. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál ugyanakkor azt mondta, nem telik el nap, hogy a munkatársai ne panaszkodnának a póznák miatt.

Nehezítik a mentők munkáját az Üllői úti biciklisávokat elválasztó oszlopok.

Az Országos Mentőszolgálat szerint a buszsávokból kialakított kerékpárutak ahhoz ugyanis keskenyek, hogy a mentőautó biztonságosan haladjon rajtuk, ráadásul az oszlopok a parkolást is megnehezítik.

Erre Karácsony Gergely embere visszaszólt a mentőknek. Balogh Samu azt írta, a bemutatott helyen korábban parkolósáv volt, de az nem zavarta a mentőket. Az elmúlt években egyébként itt a metrópótlók közlekedtek, parkolni itt eddig is tilos volt.

Július óta oszlopok határolják az Üllői úti kerékpársávot. A zöld műanyag terelők kilométereken keresztül, egymáshoz nagyon közel sorakoznak.

Karácsony Gergelyék intézkedése tovább szűkítette a budapesti autós közlekedést, ahogy a mentők munkáját is megnehezítette. Ugyanis az oszlopok miatt a betegekhez és bajban lévőkhöz érkező életmentők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak parkolni, de még gyorsan haladni sem.

Kapcsolódó tartalom

Az M1 tudósítója azt mondta, hogy a kerékpársávban gyakorlatilag nincsen forgalom, 15 perc alatt alig néhány biciklist látott, miközben több száz autós húzott el mellette. Sokan indokolatlannak és feleslegesnek tartják a több méter széles kerékpársávot, és csak biciklisztrádának hívják, ugyanis a kerékpárosoknak túl széles, viszont egy mentőautó már nem fér el benne az oszlopok miatt.

Ezen bosszankodnak a budapesti mentők címmel írt bejegyzést az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán Karácsony Gergely oszlopairól. Mint fogalmaznak, az újonnan kialakított biciklisávok nagyon megnehezítik a mentőautók közlekedését, az oszlopok pedig a parkolásukat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kerékpárutakon a mentőautók nem tudnak biztonságosan közlekedni, amihez egy képet is feltöltöttek.

A balliberális Fővárosi Önkormányzat válasza nem váratott sokat magára, ezúttal Balogh Samu próbálta megvédeni Karácsony Gergelyt. A közlekedéspolitikáért felelős kabinetfőnök azt írta: „A képen látható helyen korábban parkolósáv volt, amit állandóan parkoló autók foglaltak el, de úgy látszik az OMSZ-t ez nem zavarta.”

Kapcsolódó tartalom

Majd Balogh Samu burkoltan politikai elfogultsággal vádolta az Országos Mentőszolgálatot, hozzátéve: megkérte kollégáit, hogy egyeztessenek a mentőkkel, hogy az esetleges problémákra megoldást találjanak.

A főváros nem egyeztetett az Országos Mentőszolgálattal az oszlopok kihelyezése előtt, de az OMSZ most is nyitott a tárgyalásra – erről beszélt a szervezet szóvivője a Híradónak.

Győrfi Pál azt mondta, nem telik el nap, hogy a munkatársai ne panaszkodnának a póznák miatt.

„Amikor a mentők érdekéről vagy szempontjáról beszélünk, akkor gyakorlatilag a betegeink érdekéről és szempontjáról beszélünk. Hiszen nyilván nem minden mentőfeladat életveszély, viszont vannak olyan esetek, amikor minden perc, minden másodperc számíthat. Ezért minden olyan tényező, ami a mentők szempontjából nehézséget, akadályt jelent, az említésre érdemes” – mondta Győrfi Pál.

Az Üllői út érintett szakaszán korábban nem parkolósáv, hanem buszsáv volt, ahol nem autók parkoltak állandóan – ahogy Balogh Samu írta –, hanem pótlóbuszok jártak, illetve a mentők is gyorsan tudtak haladni.

Viszont amióta az oszlopok megjelentek, ez a lehetőség megszűnt, és ez nemcsak a mentőket, hanem például a tűzoltókat és a rendőröket is érinti.

A főváros jelenlegi vezetésének egyik első intézkedése volt, hogy kerékpársávokat festettek fel Budapest főbb útvonalaira. Karácsony Gergely először a Nagykörúton minősítette át a külső sávokat biciklisávvá, amitől a belváros közlekedése szinte azonnal összeomlott. A helyzet azóta sem rendeződött, gyakorlatilag állandósultak a közlekedési dugók Budapest belvárosában.

Az M1 az ügyben kereste a Fővárosi Önkormányzatot is, egyelőre azonban nem válaszoltak.

Ajánljuk még