Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Elemző: A vízdíjak emelésével Karácsony Gergely saját botrányáról akarja elterelni a figyelmet

A vízdíjak emelésével Karácsony Gergely saját kampányfinanszírozási botrányáról akarja elterelni a figyelmet – így látja a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Nagy Ervin szerint a főpolgármesternek és a baloldalnak tisztáznia kellene végre, hogy kitől vagy kiktől kapták a guruló dollárokat, és mit ígértek a pénzért cserébe.

A főpolgármester Gyurcsány Ferenc embereivel közösen csődbe vitte Budapestet, most pedig megszorításokra készül – erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1-en. Pálfalvi Milán szerint Karácsony Gergelynek sarcolás helyett a tanácsadóitól kellene megszabadulnia, akikre évente több mint 400 millió forintot költ.

Karácsony Gergely három hete a közösségi oldalán jelentette be, hogy a főváros csődközeli helyzete miatt megszorításokra van szükség. Ezért szeptembertől közel 30 százalékkal drágul a BKV-jegyek ára. Nem sokkal később a vízdíjemelés mellett kezdett el érvelni.

Hazaárulást súroló felelőtlenségnek nevezte, ha nem drágul a vízdíj Budapesten.

A főpolgármester-helyettes is beszállt a kampányba. Tüttő Kata hetek óta arról beszél, hogy jelentősen, akár háromszorosára kell emelni a vízdíjat, mert szerinte tarthatatlanul alacsony a szolgáltatás ára Budapesten, és nincs miből felújítani a közműhálózatot sem.

Kapcsolódó tartalom

Először még csak a vállalkozásokra vetette volna ki a magasabb tarifát, de később már a lakossági megszorítás is szóba került.

Az MSZP-s politikus szerint a fővárosi vízművek vesztesége mostanra odáig jutott, hogy nemrég a Klikk TV-ben mondta azt: ha nem lesz vízdíjemelés, akkor a kieső forrásokat a közlekedés, a közvilágítás és a kaszálás forrásaiból kell majd pótolnia a fővárosnak.

Kapcsolódó tartalom

De hogy ráerősítsen korábbi nyilatkozataira, pénteken újabb kampányt indított a szocialista főpolgármester-helyettes. A közösségi oldalán azt írta: mindennap fel fogja hívni a figyelmet arra, hogy aránytalanul olcsó a vízdíj a fővárosban, ezért mindenképp emelni kell az árát.

A vízdíjemeléssel Karácsony Gergely saját kampányfinanszírozási botrányáról akarja elterelni a figyelmet

– így látja a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Nagy Ervin úgy véli: a főpolgármesternek és a baloldalnak tisztáznia kellene, honnan kapták a guruló dollárokat és cserébe mit ígértek.

A főpolgármester azzal érvel, hogy mozgalma mikroadományokból gyűjtött össze több mint félmilliárd forintot. A Magyar Nemzet azt írja: másokat is megihletett Karácsony adománygyűjtő módszere. A portál közölte: az Egységes Diákfront bulit szervez, ahol adománydobozt helyeznek el, megjegyezve: bármilyen valuta begurításáért hálásak lennének.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még