Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

További megszorítások várhatók Budapesten

| Szerző: hirado.hu
A fővárost sikerült a baloldali vezetésnek négy év alatt csődbe juttatnia, miközben ők maguk nem csinálnak semmit, de rendszeresen a kormányt hibáztatják – írja az Origo. Karácsony Gergely és helyettese, Tüttő Kata az elmúlt hetekben több áremelést is bejelentett, és úgy tűnik újabbra is számítania kell a budapestieknek. Ha eddig nem lett volna elég az, hogy logikátlanul biciklisávokat alakítanak ki, és rengeteg pénzt emészt fel a sok különböző tanácsadó kifizetése, nemcsak a BKV jegyek árait emelik meg drasztikusan, hanem a víz árát is a duplájára növelhetik.

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük Budapest üzemeltetésére, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon valósággal lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából, nem beszélve a főpolgármester pénzmosási botrányáról. Közben újabb megszorításokat vezetnek be, drasztikusan emelik a BKV-jegyek árát, és duplájára emelik a vízdíjat is. Ha ez nem lenne elég, a minap Karácsony helyettese szólta el magát: a csődhelyzet miatt máshol is megszorít a főváros.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI/Balogh Zoltán)

Mint azt a hirado.hu is megírta: Karácsony Gergely elődjétől, Tarlós Istvántól 214 milliárd forintot örökölt, a beszedett iparűzési adó pedig évről évre növekedett, megdöntve az eddigi rekordokat is. Idén várhatóan meghaladja a 271 milliárdot, vagyis nagyjából ötszáz milliárd forint pluszpénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely. Mégis csődbe vitte Budapestet, így most a jelek szerint a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát.

A BKV vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz. Az emelésről a sofőrös szolgálati autóval járó Karácsony Gergely egyszemélyben döntött, amit a BKK igazgatótanácsa is és a felügyelő-bizottsága is elfogadott.

Már el is indította a sarcdominót: drasztikusan, 28 százalékkal, vagyis nagyjából harmadával emelik a BKV-jegyek árát és legalább háromszorosára kívánják emelni a vízdíjat.

Megírtuk: Tüttő Kata a főváros vízdíjemelési terveit magyarázta, amikor egyszer csak azt mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában, hogy akkora a fővárosi vízművek vesztesége, hogy a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból kellene elvenni. Tehát a BKK jegyárainak és a fővárosi vízdíjak emelése után újabb emelést jelentett be a főváros baloldali vezetése. Ezek szerint további megszorítások várhatóak a közlekedésben is és a közvilágítás terén is.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorában Tüttő Kata azt mondta: „de ugye ma az a helyzet, hogy a kormány egy pillanatban rögzítette azt az árat is… Tehát csak az a költség, amibe az ivóvíz kitermelése, a csak külön való eljuttatása, ugye iszonyatosan energiaigényes. A vízkitermelés, a víz eljuttatása a Szentendrei-szigetről, ugye el kell vigyük Csepelig. Tehát azért ez nem egy egyszerű feladat és nem is olcsó, az ár viszont nem változott”.

Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata így folytatta mondandóját a Klikk TV Mélyvíz című műsorában: „és hát kétágú marad itt a veszteség. Egyrészről van egy pénzbeli olyan veszteség, hogy az áramszámlát se fedezi néha az a díj, amit beszedünk, mondjuk a benzinkutaktól az ivóvízért. Ezért oda kell tenni a közös adóforintokból, ugye el kellene venni a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból”.

Mint arról korábban beszámoltunk, miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni ellenséges fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett”, és bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás miatt. Azóta ezt a pert elvesztették. Mondván: nincs pénz. Időközben kiderült, Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség.

Kapcsolódó tartalom

Volt már ilyen, korábban is. Akkor is a baloldal vezette Budapestet, még Demszky Gábor idejében. Tarlós István 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását. Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból, sikerdíj és osztalék címén. Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult.

Kapcsolódó tartalom

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük a főváros üzemeltetésére és csődbe fog menni Budapest, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon szinte lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából.

Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Karácsony Gergely helyettese, a városüzemeltetésért, vagyis a főváros vagyonáért felelős Tüttő Kata azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy luxusüdülés keretében a világ leggazdagabb emberei körében Zakynthos szigetén kilovagol a tengerből. A háttérből azonban Gyurcsány Ferenc irányít, és Karácsony Gergelynek mindenben meg kell felelnie főnöke utasításainak, különben esélyt sem kap, hogy elindulhasson a főpolgármesteri székért 2024-ben – olvasható az Origón.

Ajánljuk még