Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Karácsony továbbra sem engedné fel az autókat a frissen átadott Lánchídra, de a kormánytól követeli a pénzt

| Szerző: hirado.hu
Átadták pénteken a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt. A felújítás a Tarlós István korábbi főpolgármester alatt született tervekhez képest ötmilliárddal drágább lett.

Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat − írja az MTI.

„A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most mindennap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja” – fogalmazott, majd a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.

Kapcsolódó tartalom

A híd felújítása két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került.

Mint ismert,

a Tarlós István korábbi főpolgármester alatt született terveket Karácsony Gergelyék visszadobták és új megállapodást kötöttek, amelyben a Lánchíd felújítása már ötmilliárd forinttal nagyobb tétel volt, mint az előző ajánlatban.

A korábbi, 2019-es tervekben egyébként nemcsak a Lánchíd, de a Széchenyi István téri villamosalagút felújítása is szerepelt.

A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy

Karácsony Gergely főpolgármester ugyan továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az autósok ne használhassák a Lánchidat, mégis követeli, hogy a kormány hatmilliárd forinttal járuljon hozzá a felújítás költségeihez.

Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat korábban megállapodott a kormánnyal: a hatmilliárdos támogatás feltétele, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot – emlékeztetett a lap.

Emlékezetes, Mesterházy Attila korábban azt a kérdést boncolgatta,

volt-e értelme egyáltalán milliárdokat elkölteni a felújításra, ha autósok nem használhatják a hidat.

„Akkor felesleges volt elkölteni harmincmilliárd forintot, lehet érdemesebb lett volna százmillió forintért zöld festéket venni, és azzal lefesteni” – fogalmazott az MSZP egykori elnöke még májusban, mintha ráérzett volna, mi lesz 2023 nyarának egyik legnépszerűbb politikai témája.

Kapcsolódó tartalom

A pénteki átadón Karácsony Gergely nem adott egyértelmű választ a Magyar Nemzetnek arra, hogy meghívták-e Tarlós Istvánt az eseményre, de megköszönte a felújítás terveit a korábbi főpolgármesternek.

Kiemelt képünk: Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt).

Ajánljuk még