Baleset

Átfordult egy autó a szalagkorláton, fennakadásra kell számítani az autópályán

Börtön fenyegette volna Ukrajnában a magyarokat, ha a kormány kiadja az USA-nak a kettős állampolgárok adatait

| Szerző: hirado.hu
Ha a kormány kiadta volna a kettős állampolgárok adatait az Egyesült Államoknak, akkor a kárpátaljai magyarokat börtön fenyegette volna – erről egy elemző beszélt az M1-en az amerikai vízumügy kapcsán. Az Egyesült Államok kedden szigorított a magyar állampolgárok beutazásának feltételein, miután a magyar kormány nem adta ki a határon túli magyarok adatait Washingtonnak. Amerika budapesti nagykövetsége a külhoni magyarok kapcsán régóta fennálló biztonsági kockázatról beszélt.

Az eljárás bürokratikus és szigorú, a legkisebb hiba is kiutasítást vonhat maga után – olvasható a Világgazdaság cikkében arról, miként utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba a keddi szigorítás után.

Kapcsolódó tartalom

Bordó magánútlevéllel – turistaként vagy üzleti célból –legfeljebb 90 napra vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba. De az ESTA beutazási engedélyt ilyenkor is ki kell kérni – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság szerzője.

Az engedély korábban a jóváhagyástól számított két évig volt érvényes, de az új korlátozások értelmében, már csak egy év az érvényességi ideje. A cikk kiemeli: fontos hangsúlyozni, hogy a belépést követően legfeljebb 90 napig lehet vele Amerikában tartózkodni. És az engedély akkor is kell, ha az utazó tranzitállomásként érkezik az USA-ba, és utazik is tovább.

Kapcsolódó tartalom

Kedden írta meg a brüsszeli Politico, hogy Az Egyesült Államok élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programban, a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. A lap szerint

az Egyesült Államok az összes kettős állampolgár adatait – elsősorban a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait – akarta megszerezni Magyarországtól.

Washington budapesti nagykövetsége akkor úgy fogalmazott: Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást, és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Vagyis megállapítják, hogy szerintük a külhoni magyarok biztonsági kockázatot jelentenek.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai külügyi szóvivő még tovább ment és kijelentette: Washington tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak. A MTI kérdésére, miszerint van-e konkrét információjuk arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek jutottak volna be az Egyesült Államokba magyar útlevéllel, a szóvivő nem válaszolt.

Politikai bosszú és nyomásgyakorlás

„Folyamatosak voltak a jegyzékváltások, hogy megoldás szülessen” – idézte fel Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyarország minden amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt – reagált Rétvári Bence, aki arról beszélt, hogy itt nem csupán Washington technikai aggályairól van szó.

„Egyfajta politikai bosszúállás is Joe Biden vezetése részéről, Amerika kormányzata részéről Magyarországgal szemben. Ugyanakkor mi semmifajta nyomásgyakorlásnak nem fogunk engedni…” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: mind a 900 ezer ember adatai biztonságban vannak, azokat Magyarország senki részére nem adja ki.

Az egész nemzetet bünteti a szabályozás

Eddig is az volt 2021-től érvényben, hogy csak a Magyarországon született magyar állampolgárok igényelhettek beutazási engedélyt az Egyesült Államokba – emelte ki Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

„A mostani szigorítás nem csupán a külhoni magyarokat bünteti, hanem az egész magyar nemzetet próbálja meg valamilyen szempontból negatív színben feltüntetni, és amikor politikai bosszúhadjáratról beszélnek, akkor szerintem ez a probléma eredendője – magyarázta Tóth Erik.

Az elemző szólt arról is:

ha a kormány kiadta volna a kettős állampolgárok adatait, akkor például a kárpátaljai magyarokat börtön fenyegethette volna. Ukrajnában ugyanis sem az alkotmány, sem pedig az állampolgársági törvény nem ismeri el, sőt, tiltja a kettős állampolgárság intézményét.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánljuk még