Baleset

Kamion ütközött teherautóval, torlódik a forgalom az autópályán

Az augusztustól induló rezsiévben is marad a hatóságilag rögzített gáz- és áramár

Az augusztustól induló rezsiévben marad a hatóságilag rögzített gáz- és áramár, vagyis a családok akkor is biztonságban lesznek, ha újra elszabadulnak a világpiaci árak. Az M1-nek nyilatkozó energiapiaci elemző szerint uniós szinten Magyarországon jóval kevesebben vannak, akik fűtési vagy díjfizetési problémákkal küzdenek. Hortay Olivér arról is beszélt: mind az áram, mind a gáz esetében Magyarországon a legolcsóbb az energia az Európai Unióban.

Tavaly nyár óta nagyon sokan kezdtek takarékoskodni az energiával. Akkor alakultak át a rezsiszabályok. Ennek legfőbb eleme, hogy az átlagfogyasztásig jár az állami segítség.

A takarékoskodásnak meg is lett az eredménye, hiszen mára a gáz esetében a családok 85, az áram esetében pedig 78 százaléka tartozik az átlagfogyasztókhoz. Számukra az augusztustól induló rezsiévben is marad a hatóságilag rögzített gáz- és áramár.

Kapcsolódó tartalom

Az energiapiaci elemző az M1-en azt mondta: az éppen tíz éve bevezetett rezsivédelemnek köszönhetően az Európai Unió több országához képest nálunk jóval kevesebben vannak azok, akik fűtési vagy díjfizetési problémákkal küzdenek. Vagyis itthon a családok továbbra is biztonságban vannak, még akkor is, ha újra elszabadulnának a világban az energiaárak. A Századvég felmérései szerint Magyarország a fűtési nehézségeket vizsgálva a második, a díjfizetési nehézségeket tekintve pedig a harmadik legkevésbé érintett ország az Európai Unión belül.

Mind az áram, mind a gáz esetében Magyarországon a legolcsóbb az energiatarifa. Az áram esetében négy-ötszörös különbség is tapasztalható, mondjuk Olaszországgal, Németországgal vagy Ausztriával összehasonlítva. A gáz esetében ez a különbség még nagyobb. Svédországban tízszer annyit kell fizetni egységnyi gázért egy átlagos háztartásnak, mint itt, Magyarországon” – mondta Hortay Olivér.

Kapcsolódó tartalom

Ráadásul ha azt vizsgáljuk, hogy a családok jövedelmükhöz képest mennyit költenek rezsire, Magyarország ebben a harmadik legjobb a kontinensen.

Azzal, hogy a rezsivédelem továbbra is megmarad, minden magyar család az átlagfogyasztásig, ahogy korábban a miniszterelnök is beszámolt róla, jelentős összeget, mintegy 180 ezer forintot tud megspórolni.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kifejtette: „Ez körülbelül 450 euró egy hónapban. Nem ismerek még egy olyan országot, ahol minden családnak, minden hónapban az energiaáron keresztül 450 eurónyi támogatást nyújtanak.”

Kapcsolódó tartalom

A kormány a rezsicsökkentés megőrzését az egyik legfontosabb feladatának tartja a családok, a nyugdíjak és a munkahelyek megvédése mellett.

Ez nyomon követhető a 2024-es költségvetésben, amit a pénzügyminiszter is megerősített a büdzsé parlamenti tárgyalásakor.

„2024-ben is a rezsivédelmi alap biztosítja a magyar családok és vállalkozások védelmét a háború és a szankciók miatt elszálló energiaárakkal szemben. Az alapból biztosított továbbá a központi költségvetési szervek és önkormányzatok kompenzációja is, az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok rezsitámogatása” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A rezsivédelmi alapba 1360 milliárd forintot terveztek. A pénzt leginkább az extraprofitadók biztosítják.

Ajánljuk még