Baleset

Szalagkorlátnak ütközött egy utánfutót vontató személyautó, több kilométeres a torlódás az autópályán

Uniós forrásból több mint 300 ezer Janssen vakcinát vásárolt az NNK

Európai uniós forrásból 338 112 adag Janssen vakcinát vásárolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK), ami jelentősen hozzájárult a magyarországi átoltottság növeléséhez.

A központ csütörtöki közleményében azt írta, „A COVID-19 oltóanyag költsége (Janssen)” elnevezésű projekt 735 998 781 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott Janssen vakcinát a felnőtt korosztálynak biztosította az Európai Unió, hozzájárulva ezzel, hogy a magyaroknak megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak az EMA által engedélyezett COVID-19 elleni oltóanyagok.

A Janssen vakcina az úgynevezett kombinált vektorvakcinák csoportjába tartozik. Az oltóanyag módosított adenovírust tartalmaz, amelyet úgy módosítottak, hogy ne tudjon betegséget okozni. A SARS-CoV-2-vírus tüskefehérjéjét kódoló gént ennek az adenovírusnak a segítségével juttatják a szervezetbe, így fertőzés esetén az immunrendszer hatékonyan képes fellépni a koronavírussal szemben. A Janssen vakcina a többi Magyarországon forgalomban lévő koronavírus elleni oltóanyagtól eltérően egy dózis beadását követően is megfelelő védelmet biztosít a COVID-19 vírus fertőzéssel szemben – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió által támogatott vakcinák jelen projekt keretében elszámolt költsége a REACT-EU Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország társfinanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A finanszírozás a COVID-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Lavandeira Jr.)

Ajánljuk még