Rendkívüli

Összedőlt egy daru, több mint tíz ember meghalt

Orbán Balázs: Elképesztő vezetői válság van Brüsszelben

Elképesztő vezetői válság van Brüsszelben, az elmúlt másfél év és a háború hatásai egyre tisztábban láthatóak – mondta Orbán Balázs az M1-en.

A miniszterelnök politikai igazgatója Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elemezve kiemelte: nem lehet tagadni, hogy a háború vesztesei között ott van Európa és az Európai Unió.

Kapcsolódó tartalom

A gazdasági számok egyértelműek: Németország recesszióba fordult, az ipar leépülése megkezdődött, az infláció az egekben – sorolta a politikus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ebből a vezetési válságból minél előbb ki kellene keverednie Brüsszelnek és ebből a szempontból a jövő év kulcsfontosságú lesz – utalt a jövő évi európai parlamenti választásokra. Orbán Balázs reményét fejezte ki, hogy lesz esély egy másfajta, jóval kiegyensúlyozottabb megközelítésre. Magyarországnak törekednie kell szövetségesek keresésére Európán belül és a világon mindenütt – húzta alá.

Kitért arra is, hogy Magyarországnak továbbra is „harcolnia kell”, az európai vitákba nem érdemes feltett kézzel belemenni.

Magyarország legfontosabb erejét abban látta, hogy a nagy ügyekben rendszeresen „szondázzák” a népakaratot, amiben feszültség van, több millió magyar állampolgár nyilvánít véleményt.

Ezt a véleményt a magyar kormánynak kötelező képviselnie – közölte.

Orbán Balázs az M1 reggeli műsorában rámutatott: nagyon veszélyes időszakba érkeztünk, nemcsak a szomszédban dúló háború miatt, hanem amiatt is, mert a két nagyhatalom – az Amerikai Egyesült Államok és Kína – vetélkedése meghatározó lesz a következő évtizedekben.

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy hegemón, aki egyedül uralja a világrendet és van egy másik feltörekvő ország, akkor a kettejük viszonya alakulhat konfliktusok mentén és alakulhat békésen.

Kapcsolódó tartalom

Ezt egyelőre nem látjuk, hogyan alakul – jegyezte meg.

Európa és Magyarország érdeke, hogy a két nagyhatalom közötti új egyensúly ne háborús körülmények között alakuljon ki, hanem békés együttműködés keretében. Egész Európának a következő években erre a politikai rendszerre kellene felfűznie a gondolkodását – hangsúlyozta.

Orbán Balázs szerint

Magyarország számára a béke szorgalmazása és a békés világkereskedelem propagálása lehet az a külpolitikai „kitörési pont”, amin keresztül a nemzeti céljainkat is el tudjuk érni.

Európa szerepét illetően is van egyfajta megosztottság, van akik azt mondják, hogy az Egyesült Államok segéderejeként kellene működni, ugyanakkor a magyar és francia álláspont arról szól, hogy Európának önálló pólusként kellene viselkednie és egyfajta közvetítő szerepet kellene betöltenie.

A jövő júliusra várt itthoni gazdasági fordulatról elmondta: most a legfontosabb, hogy megvédjék az eddigi eredményeket, a 2024-es költségvetési tervek ezt biztosítják. Továbbra is lesz teljes foglalkoztatottság, megvédik a nyugdíjak reálértékét, a rezsicsökkentést, és Európában a legtöbbet fordítják családtámogatásra – sorolta. Hozzátette: ez a körülöttünk lévő negatív tendenciák – az orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciós politika – miatt sokkal több költségvetési forrást igényel, mint korábban, és amit szeretnének.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő Tusnádfürdőn arra utalt, azt remélik, ebben fordulat lesz a következő hónapokban és a költségek lefelé mennek és a gazdaság újraindításával több forrás áll rendelkezésre és tovább tudnak lépni. Rövid távon védekeznek és hosszabb távon újra egy offenzív időszakot készítenek elő – jelezte Orbán Balázs.

A román fél által a tusnádfürdői beszéd előtt átadott demarsról elmondta: a mi álláspontunk az, hogy nagy szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét, itt olyan helyzet van, hogy mondhatnak, amit szeretnének, és „erre a szabadságra mi magyarok nagyon büszkék vagyunk, szívesen ajánljuk figyelmébe másoknak is”.

Ajánljuk még