Aktuális

Leváltották a kínai külügyminisztert

Emlékhelytúrát rendeznek Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója alkalmából

Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója alkalmából csütörtökön emlékhelytúrát rendeznek Budapesten – közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Az esemény 8:00 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést.

A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be; gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás. Majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.

A kiállítás megtekintése után a Régi Képviselőházhoz, a mai Olasz Kultúrintézethez indulnak, ahol kiselőadás hangzik el Eötvös Loránd kultuszminiszteri és turistaszervező tevékenységéről. Ezt követően az ELTE D épületében folytatódik a vezetett séta, majd a Trefort-kertben, az MTA Székháza előtt és a Fiumei úti sírkertben tartanak megemlékezést.

Az egésznapos program a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Templomban hálaadó misével és emléktábla-avatással zárul.

Az Eötvös Loránd szellemi örökségét ápoló szervezetek, intézmények az emlékhelytúra mellett számos más rendezvényt is tartanak az évforduló alkalmából: ezek között július 29-én elhelyezik Eötvös Loránd jégcsákányát Dobogókőn, a Báró Eötvös Loránd Menedékházban; augusztus 9-én és 12-én pedig kerékpáros expedíció indul az ELTE-ről a Dolomitok Eötvös-csúcsához.

Báró Eötvös Loránd fizikus, kultuszminiszter, a nevét viselő torziós inga feltalálója 1848. július 27-én született Budán. Halálának centenáriumán 2019-et Eötvös Loránd-emlékévvé nyilvánították, 2021-ben a budapesti Gesztenyés kertben avatták fel szobrát.

Kiemelt kép: Eötvös Loránd Ágoston magyar fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó, a Magyar Tudományos Akadémia egykori, Magyarország korábbi kultuszminisztere, a Matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke szobra, Buda István alkotása (2016), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kar neobarokk stílusú palotájának árkádsorában a főváros V. kerületében, az Egyetem téren (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Ajánljuk még