Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Zivatarok kíséretében érkezik a nyár eddigi legerősebb hidegfrontja

| Szerző: hirado.hu
Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély matt.
(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Késő délutánig az ország legnagyobb részén napos, gyengén felhős, száraz idő várható, de a Dunától keletre időszakosan lehetnek erősen felhős körzetek.

Délutánig kevés helyen fordulhat elő zivatar (elsősorban északkeleten), ezeket esetleg viharos (>60-70 kilométer/hóra széllökés és jégeső (~1-2 centiméter) kísérheti.

Hétfő késő délutántól, kora estétől viszont egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. Ezekhez több helyen is társulhat felhőszakadás (>25-35 milliméter, de lokálisan akár >40 milliméter is).

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (>90-100 kilométer/órás) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 centiméter) jég kíséretében. A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

Sokfelé kísérik élénk, a Dunántúlon erős lökések a déli, délnyugati szelet. Zivatarok környezetében viharos, akár károkozó széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható. Késő estére többnyire 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet az északkeleti országrészt leszámítva nagy területen 25 fok fölött, a déli, délnyugati vidékeken 27-28 fok körül alakulhat. – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Kedden a hidegfrontnak köszönhetően a hőmérséklet délután 24, 36 fok között alakul, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Ajánljuk még