Fontos

Irány a bolt! Mutatjuk, hol szerezhetjük be, ami még hiányzik a húsvéti menühöz

ÁKK: Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja

Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja, a jövőbeli kibocsátásokból befolyó összeg célja a központi költségvetés zöld kiadásainak teljes vagy részleges finanszírozása vagy refinanszírozása – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn az MTI-vel.

A fenntartható finanszírozás piaca a zöldkötvény-program indulása óta jelentősen átalakult. A megújult Zöld Kötvény Keretprogram biztosítja, hogy a jövőbeni zöldkötvény-kibocsátások vagy -rábocsátások összhangban legyenek a legjobb piaci gyakorlattal és a befektetők szigorodó elvárásaival. Magyarország célja, hogy a kitűzött klímacélok megvalósításához hatékonyan vonjon be forrást a kötvények segítségével – indokolták a program megújításának szükségességét a közleményben.

Magyarország 2020-ban tette közzé az első Zöld Kötvény Keretprogramját és kibocsátotta első Zöld Kötvényét. Az ország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai (forint), illetve nemzetközi piacokon (euró, japán jen, kínai jüan), összesen 1600 milliárd forint értékben.

A költségvetés zöld kiadásai között említették egyebek mellett a tiszta közlekedést, az energiahatékonyságot, a megújuló energiát, a környezetszennyezés megelőzését és ellenőrzését, illetve a hulladék- és vízgazdálkodást.

A keretprogram irányítására a Pénzügyminisztérium az ÁKK Zrt.-vel együttműködve létrehozta az irányító bizottságot, valamint a tárcaközi munkacsoportot.

A Zöld Kötvény Keretprogram megújítását az ÁKK Zrt. a Crédit Agricole CIB mint vezető zöld termékfejlesztői tanácsadó segítségével és a KMPG Hungária Kft. támogatásával – végezte el.

A közlemény emlékeztet: Magyarország elkötelezett az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelem mellett.

Kiemelt kép: Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelõ Központ Zrt. vezérigazgatója a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. A miniszter elmondta: az ország biztonságos mûködéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövõ évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még