Interjú

Itt visszahallgathatja Orbán Viktor rádióinterjúját

Elemző: Magyar szempontból összeállított stratégiai tervet kínált Orbán Viktor Tusványoson

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor kimondta, amiről a színfalak mögött már mindenki régóta beszélt: az Egyesült Államok dominanciájának vége – így értékelte a miniszterelnök tegnapi, tusványosi beszédét Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Elemezte az előadást az Alapjogokért Központ is. Azt írták: Orbán Viktor megoldási javaslatot tett az Európai Unió beazonosított problémáira, valamint magyar szempontból összeállított stratégiai tervet is kínált.

„A világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következményeit nyögjük most” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A világ és Magyarország helyzetét értékelte szombati beszédében Orbán Viktor a Tusnádfürdőin. A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárórendezvényén a miniszterelnök többek között Kína és az Egyesült Államok közötti esetleges konfliktusokról is beszélt. Ahogy a kormányfő fogalmazott: a világ elmozdult egyensúlya helyett új egyensúlyi helyzetet kell keresni.

„Most valami olyasmit kellene tenni, amire még nem volt példa. A nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen”

– mutatott rá Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő szavait ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója a Vasárnapi Újság című műsorban úgy értékelte, hogy kimondta, amiről a színfalak mögött már mindenki régóta beszélt:

az Egyesült Államok dominanciájánakge.

„Két nap van az égen. És ennek a két napnak meg kell férnie. Ha pedig konfliktusra kerül sor, akkor felvázolta a miniszterelnök úr, hogy az ilyen típusú konfliktusokból 16-ból 12 háborúval végződött. Tehát óhatatlanul eszkalálódhat ez a helyzet” – hangsúlyozta a jogi szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor a nemzetközi helyzet áttekintése után az Európai Unió jövőjét és Magyarország gazdasági lehetőségeit elemezte – erről pedig már az Alapjogokért Központ írt elemzésében. Úgy fogalmaznak közleményükben, hogy a miniszterelnöki előadás a beazonosított problémákra megoldási javaslatot, magyar szempontból összeállított stratégiai tervet is kínált.

Az elemzés kitért arra is, hogy

a kormányfő leszögezte: a jövőben is minden lehetséges erőforrást mozgósítani kívánnak a családtámogatásokra, a honvédelem és a nemzeti hadiipar párhuzamos fejlesztéseire.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetnek: Orbán Viktor értékelése alapján a távlati célok a koronavírus-járvány, és az orosz-ukrán háború miatt ugyan veszélybe kerültek, de a folyamat nehezén már túl vagyunk. Év végére a kormány az inflációt letöri, a bérek értékcsökkenését pedig megállítja.

A miniszterelnök számításai azt mutatják, jövő nyárra a magyar gazdaság visszatérhet a korábban kitűzött emelkedési pályára aminek eredményeként 2030-ra elérhetjük az európai átlagos fejlettség 85-90 százalékát.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánljuk még