Rendkívüli

Összedőlt egy daru, több mint tíz ember meghalt

Orbán Viktor Tusványoson: A háború meteorütközésként térítette el pályájáról a gazdaságot, de a nehezén túl vagyunk

2010-ben elképzeltük, hogy 2030-ra hová akarunk eljutni, de két meteor – a Covid és a háború – letérített minket a pályáról – ezt mondta Orbán Viktor szombat délelőtti tusványosi beszédében. A miniszterelnök kiemelte: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a növekedés útjára, és úgy vélte: egy év múlva ilyenkor már erről lehet majd beszélni. Orbán Viktor hangsúlyozta azt is: 2030-ra Magyarország az uniós fejlettség 85-90 százalékát érheti el. A kormányfő világpolitikai kérdéseket is érintett előadásában. Kijelentette: elmozdult a világ erőegyensúlya, a folyamatok pedig Kínának és Ázsiának kedveznek, Amerika pedig folyamatosan visszaszorul. Hozzátette, el kell fogadni, hogy „két Nap van az égen.”

Néhány román demonstráló, kezükben román zászlókkal várta Orbán Viktor beszédét a Tusványosi Szabadegyetem helyszínén szombat délelőtt. A helyi csendőrök jól elkülönítették őket a tömegtől, így nem történt rendzavarás. Ezt később a magyar miniszterelnök levélben meg is köszönte bukaresti kollégájának.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor szokásos tusnádfürdői beszédét ezúttal is több ezres tömeg várta. A tömegben több magyar és székely zászló köszöntötte a magyar kormányfőt, aki beszéde elején egy a román elnöki hivataltól érkezett levélből idézett.

„Azt írják, hogy ne beszéljünk nem létező romániai, közigazgatási területi egységekről. Elgondolkoztam, hogy mire gondolhatnak. Azt hiszem, Erdélyre és Székelyföldre. De mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezután rátért beszéde érdemi részére, amelyben először a világpolitika jelenlegi helyzetét értékelte.

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

az elmúlt 80 év világrendje változik most meg a szemünk előtt.

„A világpolitikában ma a legveszélyesebb pillanatban vagyunk. Amikor az első számú nagyhatalom látja magát a második helyre süllyedni” – mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök úgy értékelte: Kína teljes hatalmi öltözetben áll előttünk. Van civilizációs hitvallása, van távlatos terve és van középtávú programja is, amely megvolt, mielőtt megjött volna a Nyugat. Orbán Viktor úgy fogalmazott:

Az Egyesült Államoknak és Kínának most valami olyasmit kellene tennie, amire még nem volt példa, azaz a nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen.

„A mi életünkre nézve ebből az következik, hogy a két nagy közötti összeütközés – ide értve a katonait is – valószínűbb, mint ahogy azt mi innen, Tusnádfürdőről látjuk. Jó hír vagy legalábbi reménysugár, hogy a háború az nem elkerülhetetlen. Ennek az a feltétele, hogy a világ elmozdult egyensúlya helyett a világ képes legyen új egyensúlyt találni” – mondta a kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

A gazdaságról szóló összegzésében Orbán Viktor leszögezte:

a magyar gazdaság teljesítménye megháromszorozódott 2010 óta.

„13 éve építjük az új gazdasági rendszerünket. Ennyi idő alatt elég jól összeállt és jól is teljesített. Az volt a tervünk, hogy 2030-ig lényegesebb módosítás nélkül ez kiszolgálja Magyarországot”

A kormányfő kijelentette:

2030-ra 160 ezer milliárdos GDP-t szeretnénk. Ez azt jelentené, hogy az uniós fejlettség 85-90 százalékán lennénk. Azonban a terveket két váratlan esemény is keresztül húzta.

„Három év alatt két meteorral is összeütköztünk. Először 2020-ban a COVID-dal, ezt még valahogy kivédtük, és aránylag gyorsan visszatértünk arra az útra, amit kijelöltünk a magunk számára, és amelynek ívét 2030-ig látjuk. De 2022-ben jött egy újabb meteortámadás. Ez a háború” – mondta Orbán Viktor.

Azonban – ahogy a kormányfő fogalmazott –ez a meteor letérítette Magyarországot az eltervezett pályájáról.

„Ma a magyar emberek és a magyar kormány azért küzd és harcol, hogy erről a letérített pályáról vissza tudjunk kapaszkodni arra a szokásos kerékvágásba, amely elvezet bennünket 2030-ig. Azt látom, hogy legkorábban ez a pályára való visszatérés ez 2024 július környékén következhet be” – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor a legfontosabb feladatokat úgy összegezte: Nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket kötni, az uniós ügyekben harcolni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én.  (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még