Időjárás

Megérkezett a havazás

Enyhült a hőség, de a viharveszély nem múlt el

| Szerző: hirado.hu
Mára is figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az egész országban számítani kell heves zivatarokra főleg délutántól. Idén eddig csaknem 4 és fél milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a viharkárok miatt.

Idén nyáron már a második hőhullám söpört végig az országon. A levegő sok helyen az éjszakai órákban sem tudott 20 fok alá hűlni.

A nyári kánikulában az elsődleges szempont a folyadékpótlás de szervezetünket kímélhetjük a nagy melegben, ha a fűszeres és zsíros fogások helyett például lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztunk.

A nyári tartós hőség és az egymást követő, olykor extrém hőhullámok megviselik a szervezetet. Szakemberek szerint a szervezet energiaigénye ilyenkor 10-15 százalékkal is csökken, ezért is fontos odafigyelni, hogy étkezésünk kiegyensúlyozott és tápláló legyen.

Kapcsolódó tartalom

 „Nem feltétlenül fontos, hogy az ebéd főtt étel legyen, egy könnyű saláta is megteszi a nyári időszakban, vagy egy kevés köretként mondjuk édesburgonya főve vagy zsiradék nélkül megsütve, hozzá egy kis adag hús teljesen komplett étkezésnek minősülhet” – mondta Koprivanecz Magdolna vezető dietetikus.

A rekkenő hőség után az ország egyes részein zivatarokkal érkezett a lehűlés kedd este. A Zala felett átvonuló vihar széllel és esővel érkezett. Zalaegerszegen például egy építkezésen okozott jelentősebb károkat, ugyanis a szél kidöntött egy állványt. Elektromos kábelek is megrongálódtak, ezért több utcában nem volt áram.

A biztosítok eddig csaknem négy és fél milliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésre. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az időjárási előrejelzésekre mindenki figyeljen, mert így megelőzhetőek a jelentős viharkárok.

Kapcsolódó tartalom

„Az a szerencsésebb, ha már a vihar előtt fel tudunk legalább abból a szempontból készülni, hogy tudjuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlan lesz, bezárjuk ajtót, ablakot, esetleg a nagyobb, értékesebb fogyasztási eszközeinket áramtalanítjuk is, ha egy nagyon csapkodós, villámos időszak ígérkezik. De ha bekövetkezett a baj, akkor azt tegyük meg, hogy minél hamarabb értesítsük a biztosító társaságunkat” – közölte Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs igazgatója.

Az előrejelzések szerint továbbra is marad a nyári hőség, de a heves esőzéseket sem ússzuk meg a mai napon, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat már most 10 vármegyére másodfokú, narancssárga riasztást adott ki. Azt írják, a heves zivatarok több hullámban érkeznek majd főleg a délutáni óráktól.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánljuk még