Aktuális

Két gyermeket ütöttek el Móron: miután mindkét kicsi jobban lett, a hálás család első útja a mentőállomásra vezetett

Karácsony Gergely mindent túlél?

| Szerző: hirado.hu
Karácsony Gergely annak ellenére, hogy szétverte az LMP-t, elárulta a szövetségeseit, többszörösen megbukott miniszterelnök-jelöltként, ám felelősséget soha semmiért nem vállalt, valahogy mégis mindig puhára esett.  

Hetek óta a Karácsony Gergely 99 Mozgalmának pénzmosás gyanúját felvető botrányától hangos a média. Az adóhatóság már megindította a nyomozást az ügyben, a Magyar Nemzet pedig ehhez kapcsolódóan felidézte a főpolgármester politikai pályafutását. Ebből ugyanis kiderül: valamilyen különös ok folytán, minden alkalmatlansága ellenére Karácsonyt a felszínen tartja a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Karácsony Gergely még Gyurcsány Ferenc Miniszterelnöki Hivatalában dolgozott, amikor furcsa módon részt vállalt az LMP megalapításában, amely a 2010-es országgyűlési választáson egy új politikai kultúra meghonosítását ígérte. Bár Karácsony egyre magasabbra emelkedett a párt ranglétráján, rövid időn belül szembekerült az LMP alapítójával, Schiffer Andrással, aki radikálisan elutasította az együttműködést a Gyurcsány Ferenc–Bajnai Gordon-féle baloldallal. Miután az LMP 2013. januári kongresszusán nem tudta Schiffert megbuktatni, Karácsony szétrobbantotta a pártot, közölve, hogy Szabó Tímeával és Jávor Benedekkel kilépnek és megalakítják a Párbeszédet, de a mandátumukat nem adták vissza. Alig két hónap múlva az „új politikai kultúra” nevében Karácsonyék már hivatalosan is szövetséget kötöttek a Bajnai Gordon-féle Együtt-tel, a 2014-es országgyűlési választáson pedig már közös listán indultak az MSZP-vel és a DK-val.

Karácsony később azzal mentegette magát, hogy néhány Unicumot meg kellett innia, hogy elviselje ezt a helyzetet.

Bár Karácsony nem jutott be a parlamentbe, a baloldalt vezető Gyurcsánytól azonban megkapta jutalmát, így a 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármestere lett, mert a DK nem indított ellenjelöltet. Karácsony tehát egy ideig vezette Zuglót, majd újra az országos politika felé kacsintott. A polgármesteri tevékenysége alatt kialakult viszonyokat jól jellemzi, hogy egy kiszivárgott hangfelvételen Karácsony akkoriban arról beszélt, hogy „ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak”.

A zuglói fiaskó nem tépázta meg Karácsony Gergely önbizalmát, aki már az ország vezetésére is alkalmasnak gondolta magát. Ehhez az oldalvízhez azonban neki és a pártjának újabb „vezérhajóra” volt szüksége, ami a már a hanyatlás útjára lépő MSZP lett. A 2018-as országgyűlési választáson Karácsony így lett az MSZP és a Párbeszéd közös listájának vezetője, miniszterelnök-jelöltje. Az eredmény óriási bukás lett, ennek ellenére az MSZP hátán a Párbeszéd újra bejutott a parlamentbe, sőt frakciót is alakíthatott. Nem sokkal később viszont a Párbeszéd egy belső irata szerint Karácsonyék már azon lamentáltak, hogy a szocialisták és az agonizáló LMP széthullásából akár tőkét is kovácsolhatnának. A vitairatban továbbá „toxikus arcokkal” jellemezhető, ethoszát vesztett, kiüresedett, széteső közösségnek nevezték az MSZP-t. Sőt, egy nyilvánosságra került hangfelvételen Karácsony arról beszélt, „alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem”.

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely ekkor jelentette be: visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ez az érzése azonban 2021-re elpárolgott, mert látványos keretek között jelentette be, hogy elindul a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán – az ominózus 99 Mozgalom támogatásával. Hangoztatta, hogy Orbán Viktor legyőzésére és az ellenzék vezetésére önmagát tartja a legalkalmasabb jelöltnek, egyúttal kijelentette azt is: csak abban az esetben lépne vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, „ha elüti egy villamos”. Öt nap múlva a „szerelvény” meg is érkezett: Karácsony bejelentette, hogy visszalép az előválasztáson a nála rosszabbul szereplő Márki-Zay Péter javára.

Pártpolitikai tevékenysége mellett Karácsony Gergely Budapest első embereként sem állt eddig a helyzet magaslatán. Ismert: a 2019-es önkormányzati választáson nyerte el a főpolgármesteri tisztséget, de a közel négyéves tevékenységét leginkább a magyarázkodás, az eredménytelenség, valamint a látszatintézkedések sora jellemezi. Karácsony egyik első intézkedéseként a Nagykörút jelentős részén gigantikus méretű dugókat okozott az autósok tömegéhez képest elenyésző létszámú biciklisek kedvére létrehozott kerékpársáv. Emlékezetes a Városháza eladásának az ügye (Városháza-gate) is. Mint ismert, nyomozás folyik amiatt is, mert az Anonymus nevű álarcos alak 2021 őszén olyan hanganyagokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy a rendkívül értékes Városháza épületegyüttest és a hozzá tartozó telket titokban el akarták adni. Karácsony Gergely végig azt állította, hogy nincsen semmiféle ügy, ám tavaly decemberben mégis több embert gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Beszédes volt Budapest politikai helyzetét illetően, hogy tavaly májusban Karácsony Gergely a tervezett kezdés után nem sokkal bejelentette, hogy nem tudják a Fővárosi Közgyűlés ülését megtartani, mert határozatképtelen a testület. A patthelyzet Bősz Anett személye miatt alakult ki, miután a Momentum nem támogatta, hogy a Demokratikus Koalíció a Gy. Németh Erzsébet által üresen hagyott főpolgármester-helyettesi székbe ültesse Bőszt. A politikai csatározások mellett Budapest pénzügyeinek a kezelése sem tartozik Karácsony erősségei közé, miután a múlt héten jelentette be Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, hogy mínusz 1,1 milliárd forinton áll a főváros számlája, és folyószámlahitelből él a város, miközben 2019-ben Tarlós István 200 milliárd forint tartalékkal adta át Budapestet a baloldali vezetésnek.

Karácsony Gergely ugyanakkor kijelentette, hogy Budapest nem fizeti be a 25 milliárd forintos szolidaritási adót az államkincstárnak.

Karácsony választási ígéreteiből sem valósult meg számos pont. Azzal hitegette a szavazókat 2019-ben: megválasztása után lehetővé teszi, hogy a családok önerő és hitel nélkül növelhessék otthonuk energiahatékonyságát, de ez a mai napig várat magára. Első ígéretei között volt, hogy bevezeti a közlekedési alapjövedelmet, ám ebből sem lett semmi. A főváros lehetetlen helyzetéről árulkodik az is, hogy a Lánchíd felújítása másfél évet késett, a projekt pedig több mint négymilliárd forinttal drágult. A Blaha Lujza tér felújítása szintén másfél évet csúszott, miközben 2019 októberében az új baloldali budapesti vezetés lényegében kész terveket vett át. A késlekedés eredményeként egyrészt megdrágult a projekt, másrészt komoly forgalmi káoszt okozott a belvárosban. Karácsony tehát Budapest első embereként is kudarcot kudarcra halmoz, ennek ellenére jelenleg még mindig úgy tűnik, hogy a következő választáson is Karácsony lesz a baloldal főpolgármester-jelöltje. Hacsak „el nem üti egy másik villamos” – írta a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo.hu azonban arról hozott cikket, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül Karácsony Gergely: a dollárbaloldal sötét kampányfinanszírozási botrányának mára egyértelműen Karácsonyék 500 milliós pénzmosási ügye lett a központi eleme. Az ügyben felmerül annak a gyanúja, hogy a főpolgármester mozgalmán keresztül külföldi pénzeket mostak tisztára. A NAV nyomoz, hamarosan kiderülhet, kik álltak az egész ügy mögött, és bíróság elé kerülnek-e. Mint azt a hirado.hu is megírta: a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor fizetett be több részletben, főleg valutában félmilliárd forintot.

A pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási ügyek európai elszaporodására hivatkozva 2019 májusától a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárásaiban megköveteli a pénzügyi intézményektől, hogy vizsgálják az ügyfelek nagy összegű készpénzbefizetéseinek forrását. Ha valaki tízmillió forint feletti készpénzt akar befizetni a számlájára, dokumentummal is igazolnia kell, hogy honnan jött a pénz.

Karácsony Gergely már három hete nem tud érdemi válasszal szolgálni arra a kérdésre, hogy miként került a mozgalmához a több mint 500 millió forint értékű készpénz, nagyobb részt euróban és angol fontban. Senki nem hiszi el neki a nevetséges mesét, hogy adománygyűjtő ládákban gyűlt volna össze a félmilliárd forint, míg a baloldal pártjai szemmel láthatóan igyekeznek Márki-Zay Péterre és a hazugságspirálba került Karácsony Gergelyre hárítani minden felelősséget.

Időközben kiderült, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz. Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez többek között azt kérdezve, hogy tett-e bárki feljelentést a főpolgármester fémjelezte 99 Mozgalom pénzmosási botrányában. Polt Péter írásbeli válaszában azt is írta, hogy az írásbeli megkeresést pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította.

Karácsony 500 milliós kampányfinanszírozási botránya azért is vetheti fel súlyos bűncselekmények gyanúját, mivel az egészről gyakorlatilag több mint egy éve folyamatosan hazudik. Márki-Zay Péter már 2021 októberében arról beszélt, hogy Karácsony Gergely 500 millió forintot költött a kampányára.

A főpolgármester akkor még tagadta az információkat.

Ugyanakkor két héttel ezelőtt egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült: igaza volt Márki-Zay Péternek, és valóban 500 millió forintnyi összeg folyt be Karácsony Gergely mozgalmához. Ezt követően a főpolgármester a közösségi oldalán azzal a magyarázattal állt elő, hogy az összeg adománygyűjtő dobozokban gyűlt össze, ezzel nyílt beismerést téve a korábban tagadott összeg nagyságát illetően.

A 99 Mozgalom honlapján semmi nyoma nem volt ilyen típusú adománygyűjtésnek, továbbá számlaszám sem volt feltüntetve az azóta már megszűnt honlapon. Hasonló a helyzet Karácsony mozgalmának közösségi oldalán is, ahol szintén nem lelhetők fel ilyen jellegű információk. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a több mint 500 millió forintnyi készpénz túlnyomó része azután érkezett Karácsony Gergelyékhez, hogy ő már visszalépett az előválasztáson, és lezárult a kampánya. A kormánypártok pénzmosás gyanúja miatt vizsgálatot kezdeményeztek, illetve a NAV is nyomozást indított az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester első nyilatkozata, amely adománygyűjtő dobozokról szólt, több okból sem fogadható el:

  • Magyarország történetében adománygyűjtő dobozokkal még senki nem tudott összekalapozni akár csak megközelítőleg hasonló nagyságrendű pénzt.
  • Karácsony pártját, a Párbeszédet 2021-ben egy egész év során 15,8 millió forintnyi hozzájárulással és adománnyal támogatták, a főpolgármester mozgalma pedig alig néhány hónapig működött.
  • A pénz döntő részét nem forintban, hanem valutában, euróban és angol fontban fizették be.
  • Soha nem tettek ki adománygyűjtő dobozokat, erről soha nem beszéltek, és fénykép sincs róla.
  • Egyetlen ember, a 99 Mozgalom mögötti egyesület vezetője, Karácsony párbeszédes párttársa, Perjés Gábor hordta be a bankba készpénzben a több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget, 19 részletben.
  • Az összeg nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

Megannyi gyanús körülmény, ami még inkább indokolttá teszi a kérdést: vajon honnan származott a pénz? Mivel pedig az 506 millió forint eredetére nincs hiteles magyarázat, illetve nem került elő eddig bizonyíték, indokolt felvetni azt a lehetőséget, hogy Karácsony Gergely pénzmosás résztvevője.

Könnyen lehetséges, hogy Perjés a banknak megmutatta – kénytelen volt megmutatni –, hogy az adományok pontosan kitől/kiktől származnak, és most abban bízik, hogy ezt az adatot védi a banktitok. De akár az is lehet, hogy Karácsonyék a banknak is hazudtak.

Karácsony Gergelyék gyatra magyarázkodását még a baloldali média és baloldali politikusok egy része sem hiszi el, ők is felteszik a kérdést, hogy honnan, kitől érkezett a félmilliárdos kampánypénz.

Kapcsolódó tartalom

Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt. Arról beszélt az Index műsorában, hogy külföldről jött Karácsony Gergely mozgalmának 500 milliós támogatása. Állítása szerint azért volt külföldi valutákban, mert külföldi támogatók adták.

A volt népjóléti államtitkár arra a kérdésre, hogy „Önnek nem fura, hogy ezek a dobozok mindenhol eurókat tartalmaztak? Tehát kis címletű eurókat, mert hogy majdnem 1 000 000 eurónyi befizetés érkezett abba a bankba, részletekben bevitte az elnök” (Perjés Gábor) – hangzott a kérdés, amelyre azt válaszolta: „Valószínűleg ezek külföldi támogatók, akik euróban támogatták a mozgalmat. Lehet, hogy nem dobozba tették, hanem a kisebb címletű támogatásokat egyszerűen odaadták, egyébként ugyanolyan, mint egy doboz” – olvasható az Origo.hu-n.

 

Ajánljuk még