Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Mutatjuk a falusi csok és a babaváró támogatás új szabályait

Megjelentek a babaváró támogatás és a falusi csok összegének emeléséről szóló rendeletek. Januártól a babaváró hitel összege 10 százalékkal növekszik, így akár 11 millió forint is igényelhető. A falusi csok összege pedig jelentősen, 50 százalékkal emelkedik. Ez például használt lakóingatlan vásárlásakor és bővítésekor, illetve korszerűsítésekor, három vagy több gyermek esetén azt jelenti, hogy a támogatás 10-ről 15 millió forintra nő.

Egyre több épülő és felújítás alatt álló házat látni a magyarországi kistelepüléseken. Ennek oka, hogy a kormány 2019 óta falusi csokkal segíti a fiatalokat, hogy vágyott otthonukat minél hamarább megszerezzék.

A legfrissebb adatok szerint idén május végéig több mint 40 ezer kérelmet  fogadtak be a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), csaknem 220 milliárd forint értékben.

„A családtámogatásoknak hála nagyobb ingatlanba tudtunk költözni három gyerekkel. Ötmillió forintot kaptunk a vásárláshoz, és a felújításhoz is ugyanekkora összeget lehetett felvenni” – mondta egy háromgyerekes édesanya, aki a támogatásoknak köszönhetően családjával egy régóta vágyott kertes házba költözhetett.

Kapcsolódó tartalom

A családtámogatási program nagyon népszerű, ami annak köszönhető, hogy az igénylők gyermekvállalástól függően az év végéig tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Jövőre viszont még ennél is többet.

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy 2024-től megemeli a falusi csok keretösszegeit. Így egy használt ingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén egy gyermeknél

a jelenlegi 600 ezerről 1 millió forintra, két gyermeknél 2,6 millióról 4 millió forintra, három gyermeknél pedig 10 millióról 15 millió forintra nő a segítség összege.

Már meglévő otthon bővítésénél, korszerűsítésénél a támogatás egy gyermeknél 300 ezerről 500 ezerre, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millió forintra, míg három gyermeknél 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

Nem kell hozzá például banki hitel, mint egy nagyobb városban, ahol a magas árak miatt nem elegendő az állami segítség egy ingatlan megvásárlásához. Erről a Fiatal Családosok Klubjának alapítója beszélt, aki szerint a falusi csok nagy előnye, hogy segíti a helyben maradást és az életkörülmények javulását.

„Ez az intézkedés motiválja a fiatalokat, hogy a szülőfalujukban, a szülőföldjükön képzeljék el a jövőjüket, ott alapítsanak családot, ott vágjanak bele a felnőtt életbe. Úgyhogy mi bízunk benne, hogy ez az intézkedés ezt a célt is el fogja érni, és az, hogy egyre többen költöznek a nagyvárosokba, az egy picit le fog lassulni” – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója.

Kapcsolódó tartalom

A városi csok jövő év elejétől megszűnik, de helyette a kormány egy új családtámogatási rendszert dolgoz ki.

„Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél minél korábbra kerüljön, ezért a babváró hitel szabályain változtatunk. A hitel összegét 10 millióról 11 millió forintra növeljük, viszont 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, akiknél a hölgy még nem töltötte be a 30. életévét” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ugyanakkor 2025. január 1-jéig a még a várandós 40 év alatti hölgyek is jogosultak lesznek erre támogatásra.

A kamatmentes szabadfelhasználású kölcsön, azaz a babaváró támogatás sikerét jól mutatja, hogy eddig csaknem 220 ezer család több mint 2100 milliárd forint összegben igényelte, ami mintegy 130 ezer gyermek születéséhez járult hozzá.

A kormány a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is a családok támogatását tekinti egyik legfontosabb feladatának. Ezt szolgálják a jövőre életbelépő változások, valamint a 2024-es költségvetés is, amely 2010-hez képest mintegy három és félszer magasabb összeget, 3300 milliárd forintot fordít a családok támogatására.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még