Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Ettől lesz különleges idén az augusztus 20-i tűzijáték

| Szerző: hirado.hu
Elkészült az idei Szent István ünnep hivatalos programja – ezt az Origo tette közzé. A „Szent István Nap – Isten éltessen Magyarország!” elnevezésű fesztivál szervezői Európa legnagyobb tűzijátékát ígérik, de a hagyományos programokat is megtartják.

Hömpölygött a tömeg a Magyar Ízek utcáján. Ínycsiklandozó étkek és italok várták az érdeklődőket. És itt lehetett megkóstolni a Szent István napi kenyeret- és az ország tortáját is – ezek a felvételek még tavaly készültek, augusztus 20-án.

Harci repülőgépek és helikopterek lepték el az eget az államalapítás ünnepének reggelén – többszázan voltak kíváncsiak a magyar honvédség légiparádéjára is, de a Mesterségek ünnepe is minden eddiginél látogatottabb volt a Budai Várban.

A tűzijáték sem maradt el, ugyan a rossz idő miatt egy héttel később – augusztus 27-én rendezték meg.

Negyvenezer pirotechnikai eszközt lőttek fel, a műsorhoz pedig több, mint hatszáz drónt használtak. A show-t milliók nézték élőben, vagy épp a tévéképernyők előtt.

Most elkészült az idei programterv is – ezt az Origo tette közzé. Augusztus 19. és 21. között rendezik meg a fővárosban a „Szent István nap – Isten éltessen Magyarország” elnevezésű fesztivált.

  • A hivatalos program a Kossuth téri díszünnepséggel indul, amelyet a Légiparádé követ majd.
  • Egész nap ingyenesen lehet majd megnézni a Szent Koronát a Parlamentben.
  • Kettőtől kezdődik a kitüntetések átadása.
  • Idén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikában.
  • A tűzijáték pedig a tervek szerint este kilenckor kezdődik majd.

Ez utóbbi most is hatalmas látványosságnak ígérkezik. Európa legnagyobb tűzijátékát ígérik a szervezők.

Ötven pirotechnikus dolgozik majd: hét bárkára, 65 pontonra, az Erzsébet, valamint a Szabadság hídra is vannak telepítve pirotechnikai eszközök. További száz szakember felel majd azért, hogy valamennyi uszály és tutaj a pontos helyére kerüljön, és ott is maradjon a műsor alatt.

És nem lesz hiány fényfestésből sem: a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért hegyre vetítenek képeket, amelyek ezúttal is egy történetet dolgoznak fel.

A fesztivál több mint egy tucat ingyenes helyszínen zajlik, az érdeklődőknek a szervezők olyan kulturális kavalkádot ígérnek, ahol a klasszikus és könnyűzene, a történelem, a gasztronómia és a divat is megjelenik majd. Az idei Szent István ünnepre is több százezer embert várnak a fővárosba és a vidéki helyszínekre.

Ajánljuk még