Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Már elérhető az online árfigyelő rendszer

| Szerző: hirado.hu
Elindult az online árfigyelő rendszer. Az arfigyelo.gvh.hu oldalon hat üzletlánc termékeinek árát lehet összehasonlítani több mint 60 termékkategóriában. Ezek között szerepel például a tej, a kenyér, a tojás, a sertéscomb vagy a trappista sajt. Az adatokat naponta kell frissíteni. Az intézkedés célja az élelmiszerárak letörése.

Már elérhető a Gazdasági Versenyhivatal oldalán az árfigyelő rendszer, több mint 60 termékcsoport árait követhetjük nyomon. Kiválaszthatjuk a nekünk szükséges terméket, és pár kattintással megnézhetjük, hogy melyik boltban, mennyibe is kerül. A honlapon csak a nagy áruházláncoknak – amelyeknek a nettó árbevétele évente meghaladja a 100 milliárd forintot  – kötelező feltüntetni a kijelölt termékek árait.

A felület az arfigyelo.gvh.hu oldalon érhető el.

A június elsejével már elindult kötelező akciózás mellett az online árfigyeléstől is azt várja a kormány, hogy a következő hónapokban látványosan csökkenjen az infláció. Számítások szerint csak ennek a két intézkedésnek köszönhetően a most még 20 százalék körüli árindex 15 százalékra apadhat augusztusban.

Kapcsolódó tartalom

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány célja, hogy a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a teljes foglalkoztatottság érdekében letörje a szankciós inflációt és megfékezze az élelmiszerek további áremelkedését.

„Azt várjuk az intézkedéstől – rövid, közép és hosszútávon is –, hogy növekszik a fogyasztók tudatossága.” A M1-nek nyilatkozó szakértő szerint az online árfigyelésnek több előnye is van.

Mindenki egyetért abban, hogy nagyobb lehet a verseny, az árak transzparensebben alakulnak ki, elkerülhető például a túlárazás. Ugye, látható lesz az, hogy milyen árkulcsok mentén dolgoznak, vagy milyen haszonkulcsok mentén dolgoznak a különböző kereskedelmi egységek. És nyugodtan mondhatjuk, hogy ebből mindenki profitálhat” – fogalmazott Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

Leginkább persze a vásárlók lesznek az online árfigyelés, mintahogy a kötelező akciózás nyertesei. Erről az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt korábban az M1 híradójának.

Hiszen egyetlen egy weboldalon tud tájékozódni arról, hogy az érintett legnagyobb üzletláncok egyes alapvető élelmiszereket milyen áron kínálnak. Könnyen össze tudja őket hasonlítani és eltudja dönteni, hogy az igényei alapján melyik áruházba menjen vásárolni” –  mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A rendszer most több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza, benne van egyebek között a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig, vagyis nem előrecsomagolt Idared alma, a virsli, a margarin, a vaj és a spagetti tészta is. De a termékkör később bővülhet.

Kapcsolódó tartalom

Az adatokat a kereskedők naponta kötelesek feltölteni elektronikusan, a napi ár és a kedvezményesebb törzsvásárlói ár életbe lépését megelőző nap végéig.

Az elektronikus rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik. Az online árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még