Gyász

Elhunyt Tordy Géza színművész

Ma kezdődik az uniós csúcs Brüsszelben – Nagy vita várható a migrációról

Várhatóan nagy vita lesz a ma kezdődő uniós csúcson a migrációról, miután a hónap elején kiderült, hogy Brüsszel kötelező kvóta alapján osztaná szét a migránsokat a tagállamok között. A tervet Magyarország határozottan elutasítja. A visegrádi négyek miniszterelnökeinek hétfői találkozóján Orbán Viktor azt mondta: van megoldás a migrációra, csak az EU ezt nem akarja megvalósítani.

Megállás nélkül ropogtak a fegyverek a hét eléjén a makkhetesi erdőben. A lövöldözések már mindennaposak, a helyiek szinte háborús övezetben érzik magukat. Kedden már lakossági fórumot tartottak, hogy valamilyen megoldást találjanak a problémára.

„Lövéseket hallunk éjjel-nappal, minden este. Én nem vagyok annyira közel, mégis félek. A rendőrök azt tanácsolják, maradjunk otthon, nehogy eltaláljon egy golyó. Nem merünk kimenni az utcára, az udvarba se” – mesélte egy szabadkai lakos.

A helyzet azonban jelenleg nemhogy javulna, egyre csak rosszabb. A határ menti erdők ugyanis tele vannak felfegyverzett illegális bevándorlókkal. A területen már szinte teljesen átvették az irányítást, folyamatosan  figyelik a környéket. Nem örültek a kamerának sem, a napokban az erdőben forgató M1 stábját is többször felszólították, hogy állítsák le a felvételt.

„Kedd este tíz óra nagyságában kezdtek el lövöldözni géppisztolyokkal, nehézfegyverekkel. A fegyverropogás két óra hosszán keresztül tartott” – mondta egy szemtanú.

A migránsok azonban nem csak egymással agresszívak, a hatóságoktól sem riadnak vissza.

Kővel, sárral dobálják, üveggolyóval csúzlizzák a határkerítésnél dolgozó rendőröket.

Volt, hogy a forgató csoportnak is menekülnie kellett, annyira veszélyessé vált a helyzet.

Kapcsolódó tartalom

Az egyenruhások pedig szinte állandóan veszélyben vannak, és most már arra is ügyelni kell, nehogy eltalálják őket a lövöldöző embercsempészek.

Lövedékálló mellényeket kellett felhúzni mindenkinek. Egy év alatt 485 támadás érte a magyar rendőröket, tizenketten sérültek meg és 210 autót törtek össze az illegális migránsok. Naponta pedig jelenleg mintegy 700-an próbálnak meg átjutni az Európai Unió határán” – mondta Agárdi László, a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség határvadász őrvezetője.

Magyarország nyolc éve védi a határait, vagyis hazánk ennyi ideje nem enged be az országba tisztázatlan hátterű embereket. Ezzel az ország szuverenitását, függetlenségét és az emberek biztonságát is védik a hatóságok” – fogalmazott a Kossuth Rádióban Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, aki szerint azt viszont látni kell, hogy

Nyugat-Európában a migrációs roham mély társadalmi krízist generált és nagyon súlyos biztonsági kockázatokat hordoz magában.

Az Európai Unió ennek ellenére nemcsak beengedné, hanem szét is osztaná a tagállamok között az illegális migránsokat. Erről néhány hete állapodtak meg az uniós belügyminiszterek. A téma pedig várhatóan a csütörtöki EU-csúcson is napirenden lesz.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország a kezdetektől elutasítja a migránskvótát. Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek hétfői találkozója után beszélt arról, hogy a migrációra van megoldás, csak az Európai Unió ezt nem akarja megvalósítani.

Azt kellene kimondani – ami egyébként a magyar törvényekben is szerepel –, hogyha valaki belépési kérelmet nyújt be az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai  határokon kívül kell lennie” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: az Európai Unió ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, pedig ha kimondaná, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek befejeződött az eljárása, és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, azzal a probléma megoldódna.

Kiemelt kép forrása: MTI/Ujvári Sándor

Ajánljuk még