Rendkívüli

Putyin: Az eltúlzott becsvágy és személyes érdekek vezettek ehhez az áruláshoz

Megérkezett és lecsapott a vihar, mutatjuk, hol okozott károkat

A meteorológia által előre jelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet, a nyugati vármegyék közül Zalában okozza a legtöbb gondot a vihar – közölte a katasztrófavédelem.

A vihar miatti első bejelentések fél hat körül futottak be a katasztrófavédelmi ügyeletekre Pápa, Lovászi, illetve Bátonyterenye térségéből – írták.

Zalából két óra leforgása alatt több mint három tucat bejelentés érkezett. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt,

így például a Nagykanizsa és Cserfőhegy közötti úton több fa borult az útra, akadályozva a forgalmat.

Kapcsolódó tartalom

Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti.

Veszprém vármegyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.


A meteorológiai szolgálat már napközben zivatarok és felhőszakadások miatt adott ki riasztást országszerte. A katasztrófavédelem pedig arra kérte az embereket: vegyék komolyan a viharjelző rendszer jelzéseit, és vihar esetén ne tartózkodjanak például a vízben. Azt javasolják, hogy vihar idején az emberek inkább épületben keressenek menedéket, és akit szabadban ér a vihar, az ne álljon fa alá, mert villámcsapás érheti.

Kapcsolódó tartalom

Szinte pillanatokon belül lecsapott a vihar Nógrádban. Először eső, majd kisebb- nagyobb jégdarabok estek,

de olyan is volt, ahol diónyi nagyságú jeget fotóztak.

Domoszlót sem kímélte a hatalmas vihar, mogyorónagyságú jegek hulltak.

Háborgott a Balaton is késő délután.

A hatalmas szél felkorbácsolta a hullámokat, amelyek a partra és a strandra is kiöntöttek.

Az előrejelzések szerint szombatra elvonul a rosszidő, szombaton már csak helyenként várható szél, főként a Dunántúlon, 26-31 fok várható.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még