Időjárás

Heves viharokkal érkezik az enyhülés, mutatjuk, hány fok lesz hétvégén

Heves viharokkal érkezik az enyhülés, mutatjuk, hány fok lesz hétvégén

Hőségzáró hidegfront érkezik pénteken, elsősorban az esti óráktól kell számítani heves zivatarokra, jégesővel és erős széllel. A front mögött némileg visszaesik a hőmérséklet, vasárnap 26–31 Celsius-fok valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Pénteken több órára kisüt a nap, de egyre intenzívebbé válik a gomolyfelhő-képződés.

Késő délután egy nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok, köztük (legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén) heves zivatarok kialakulásához is. A cellák várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, s kelet felé helyeződnek, miközben késő estére északnyugat felől stabilizálódik a légkör.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában ~2-4 centiméter, helyenként >5 centiméter is), viharos, erősen viharos széllökésekre (jellemzően ~60-90 kilométer/óra, helyenként >90-100 kilométer/óra), illetve felhőszakadásra (>20-50) is számítani kell. A Dél-Dunántúlon, illetve Dél-Alföldön a piros riasztás kiadására is esély van.

A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, és elsősorban a Dunántúlon erős, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak.

A középhőmérséklet főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására mérséklődik a hőség.A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű, de néhol ennél kissé melegebb is lehet. Késő este 17 és 30 fok közötti értékek valószínűek.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Szombaton több órára kisüt a nap, általában kissé vagy közepesen felhős idő várható, de emellett időszakosan több felhő is lehet az égen. Keleten erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés, és itt zápor, zivatar is kialakulhat, majd estére csökken a csapadékhajlam.

Főként a Dunántúlon és a Zemplén térségében lesz erős az északi, északnyugati szél, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 16–21, délután 25 és 31 fok között alakul.

Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható, és csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb hőmérséklet 11–18, a csúcsérték 26 és 31 fok között valószínű.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még