Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

48 perc: Árulás? – Olaszország kiegyezett Németországgal a kötelező betelepítési kvótáról

| Szerző: hirado.hu
Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című adásban, amelyben a hét legfontosabb közéleti eseményeit vitatták meg a résztvevők.

Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője a műsor második felében úgy fogalmazott: tekintve, hogy Németország lakossága a közelmúltban egymillió fővel nőtt, nehéz azt elképzelni, hogy a migráció problémáival ne találkozna a bennszülött lakosság. Ugyanakkor az csak „pszichózis” kérdése, hogy mindezt a német társadalom hogyan is értékeli, és ebben oroszlán szerepe van a médiának, mely rendszerint elhallgatja a választók elől a migráció okozta problémákat.

Kapcsolódó tartalom

Szikra Levente hozzátette: Németországban a kötelező betelepítési kvótáról való uniós döntést a bevándorlás szigorításaként fogják fel, és komoly támadások érik zöld, illetve liberális oldalról a szabályozást. Ezzel szemben Magyarországon ugyanennek teljesen más a megítélése, mivel

brüsszeli zsarolásként értelmezhető.

Kapcsolódó tartalom

Kiszelly Zoltán elmondta: a Századvég felmérése szerint a magyarok 68 százaléka elutasítja a bevándorlási kvótákat. Ehhez képest más frontországokban, mint például Görögországban, azért támogatják az elosztási kvótákat, mert azt várják tőle, hogy a migránsok és az általuk okozott feszültségek elkerülnek ezen államokból, de legalábbis mérséklődnek.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte, Olaszország kelet-közép-európai szövetségeseinek migrációs politikájának követése helyett kiegyezett Németországgal a kötelező betelepítési kvótát illetően, ami nem elválasztható attól, hogy a déli állam nehéz gazdasági helyzetben van. Szikra Levente továbbá kiemelte:

Brüsszel egységnyi bevándorlóval számol hivatalosan, azonban pontosan lehet detektálni, hogy ezek a számok a végtelenségig nőhetnek, és valójában elvi szinten akarják elültetni a korlátlan bevándorlás lehetőségét.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még