Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Horvátországi helikopter-baleset: már hazafelé tartottak a kiküldetésről a magyar katonák

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. A gépen – amely egy légi kiképző gyakorlaton vett részt Zadar környékén – három magyar katona utazott. A honvédelmi miniszter azt mondta: kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában két katona meghalt, harmadik társukat még keresik. Egy szakértői csoport élén a helyszínre utazott a vezérkari főnök, hogy a horvát hatóságokkal közösen vegyenek részt a baleset körülményeinek kivizsgálásában. Meg nem erősített horvát sajtóhírek szerint a helikopter egy acélkábelbe akadhatott bele, ami két hegycsúcs között volt kifeszítve.

Tucatnyi hegyimentő és a tűzoltó egységek is folyamatosan pásztázták a horvát Cikola-kanyont napközben. A mentőegységek nagy erőkkel kutattak az után a három magyar katona után, akik a Horvátország középső részén lezuhant magyar katonai helikopteren utaztak.

A Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere éppen légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik gép a hegyoldalnak csapódott.

A balesetben ketten biztosan életüket vesztették: a mentőcsapatok a gép roncsait és két katona holttestét találták meg. Harmadik társukat még keresik. Azt, hogy mi történt pontosan, egyelőre nem tudni: a közmédia tudósítója az M1-en arról beszélt, hogy a horvát sajtó értesülései szerint a helikopter egy kábelbe akadhatott bele.

Kapcsolódó tartalom

Lapinformációk szerint a pilóta nem vette észre azt a felfüggesztett acélkábelt, amely két hegycsúcs között kötötte össze az átcsúszópályát, a helikopter abba gabalyodhatott bele, majd lezuhant és felrobbant.

Horvátország védelmi minisztere, a horvát hadsereg vezérkari főnöke, valamint a légierő parancsnoka és ezredese közös sajtótájékoztatón számolt be a vizsgálat eddigi eredményeiről. A tárcavezető azt mondta, hogy a katonák már hazafelé tartottak a kiküldetésről a baleset bekövetkeztekor. A horvát vezérkari főnök hozzátette: a légierő mentőcsapata azonnal a helyszínre érkezett. Tomislav Pušnik ezredes pedig arról beszélt: a pontosabb információkhoz a helikopter adatrögzítő berendezését kell megkeresniük.

„A katonai helikoptereknek a civil járművekkel ellentétben nincs fekete dobozuk, csak egy úgynevezett repülési adatrögzítő egységük, amely figyeli a helikopter repülési paramétereit, valamint a motor működését, ezért csak akkor analizálhatjuk megfelelően a történteket, ha ezt megtaláljuk” – fogalmazott.

Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán fejezte ki őszinte részvétét a balesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak.

Az államfő – aki egyben a hadsereg főparancsnoka – azt írta: „Magyarország Önök mellett áll!”

Novák Katalin egyúttal megköszönte a horvát mentőegységek munkáját, valamint a horvát elnök támogatását, aki telefonon nyilvánított részvétet.

A Honvédelmi Minisztérium azonnal megkezdte a családok kiértesítését. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és egy különleges szakértői csoport is úton van a helyszínre. Hozzátette: a két katonai jármű a Nemzetközi speciális repülési program kiképzőközpontjában tartott gyakorlaton vett részt, a lezuhant helikopter legénysége  tapasztalt katonákból állt, akik kötelességük teljesítése közben, a haza szolgálatában vesztették életüket.

„A gyakorlat amelyben részt vettünk, a Zadar környékén létező többnemzeti különleges légi kiképzőközpont keretében valósult meg. Ebben évek óta részt vesz a helikopterdandárunk. Ez alkalommal is a fedélzeten tartózkodók részben nagy tapasztalatú, részben pedig kiképzés alatt álló katonák voltak, akik ebben a magashegyi kiképzésben vettek részt” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter közölte: a Honvédelmi Minisztérium a saját halottjának tekinti a két elhunyt katonát, a baleset körülményeit a horvát légierő szakértői bizottsága és a magyar hatóságok közösen vizsgálják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: rendőrök és tűzoltók a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én (Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic)

Ajánljuk még