Aktuális

Videón a teljes napfogyatkozás, így takarta el a Hold a Napot

Karácsony Gergely: Továbbra sem mehetnek át autók a Lánchídon

Forgalomcsillapított Lánchídról döntött az „első budapesti lakógyűlésen” szavazók túlnyomó többsége: ennek értelmében fenntartják a jelenlegi forgalmi rendet, így a felújítás befejeztével sem tervezik visszaállítani az egyéni gépjárműforgalmat a hídon – közölte a főpolgármester kedden az online szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely elmondta, a válaszadók csaknem 80 százaléka egyetért azzal, hogy a Lánchíd maradjon forgalomcsillapított híd, amit a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok használhatnak.

A főpolgármester előző nap jelentette be, hogy „a főváros történetének legnagyobb részvételi szavazásán” 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a jogosultak több mint 9 százaléka.

Keddi sajtótájékoztatóján közölte, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) arra utasítja, hogy véglegesítsék a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatos teendőiket, valamint arra, hogy folytassák a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek zöldítését.

Kapcsolódó tartalom

A Lánchíd megújult útpályáját 2022. december 16-án helyezték ideiglenes forgalomba, azóta használhatják a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők. A személy- és egyéb gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, behajtani tilos tábla figyelmeztet erre. Gyalog a felújítás végleges szakaszának lezárta után lehet használni a hidat.

Karácsony Gergely a lakógyűlésnek nevezett részvételi fórumról közölte, azon 136 ezer 465-en vettek részt. Négy kérdésre vártak választ, és „a budapestiek a jövőt választották, a megszokások és a dogmák helyett a változást, az igazságtalanság helyett az igazságosságot, a szószegés helyett az ígéretek betartását és a Budapest-ellenes politika helyett a Budapest-pártiságot” – mondta.

Ismertetése szerint a fővárosi válaszadók több mint 91 százaléka azt tartaná igazságosnak, hogy a mostani városvezetés ugyanolyan elbírálást kapjon, mint az előző. Az nem fér bele, hogy a szolidaritási hozzájárulás mértéke tizenkétszeresére nőjön – jegyezte meg.

Karácsony Gergely közölte: arra a kérdésre, hogy mit tegyen a jelenlegi helyzetben a városvezetés, a válaszadók mintegy 89 százaléka azt válaszolta, hogy függesszék fel a kormányzati elvonások befizetését és ne csökkentsék a járatok számát a közösségi közlekedésben. „

Ennek megfelelően járunk el, amikor közigazgatási bíróságon vitatjuk a kormányzati követelést.”

A harmadik kérdésre a válaszadók több mint 93 százaléka azt mondta, hogy a kormánynak – vállalásának megfelelően – hozzá kell járulnia a Lánchíd felújításához – jelezte a főpolgármester, majd kijelentette: „a budapestiek döntöttek, a fővárosi önkormányzat vezetése pedig végre fogja hajtani ezeket a döntéseket”.

Kifejtette, a budapestiek döntésének végrehajtása érdekében fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, hiszen ezen tárca költségvetési előirányzatában szerepel az az összeg, amelyet a Lánchíd felújításához a kormánynak ki kellene fizetnie.

Továbbá a Pénzügyminisztériumnak levelet küld, amelyben tájékoztatja a tárcát a budapestiek döntéséről, és felhívja a figyelmet arra, hogy a közöttük lévő közigazgatási per végéig a fővárosi önkormányzat nem fizet további szolidaritási hozzájárulást. Amennyiben a minisztérium az államkincstáron keresztül bármilyen módon a fővárosi önkormányzat „zsebében kíván turkálni”, az újabb pereket fog előidézni„ – mondta Karácsony Gergely.

Közölte, azért, hogy „érvényt szerezzenek„ Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavainak, azaz, hogy a jelenlegi városvezetés ugyanolyan elbírálást kapjon mint az előző, levélben fordul a kormányfőhöz. A levélben emlékezteti a miniszterelnököt korábbi mondataira, tájékoztatja a budapestiek döntéséről, valamint indítványozza, hogy a közfejlesztések tanácsában folytatódjanak az egyeztetések – mondta.

A Lánchíd forgalmi rendjére vonatkozó kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, a szakmai szervezetekkel közlekedési egyeztetést kezdeményeznek, de ”a budapestiek döntése világos, a városvezetés szándékával megegyező„.

„Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon”

– jelentette ki.

Azt mondta, a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a felújítás végéig kell dönteni, és ez a döntés megszületett, végre fogják hajtani a budapestiek döntését, de szeretnének a belváros forgalmi rendjéről egyeztetni a szakmai szervezetekkel.

A főpolgármester szerint a lakógyűlés sikeres kezdeményezés volt, a teljes költsége nagyjából 130 millió forint volt.

Ajánljuk még