Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Altorjai Anita: Újabb filmes aranykor jöhet

Újabb magyar filmes, televíziós aranykor következhet be a közmédia és a Nemzeti Filmintézet (NFI) közötti megállapodásnak köszönhetően – mondta Altorjai Anita hétfőn a közmédiában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1-en beszélt erről annak alkalmával, hogy szombaton a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon először adták át a Huszárik Zoltán-díjat.

Mint kiemelte, a közmédia és az NFI között tavaly év végére körvonalazódott megállapodás alapján a Dunán vasárnap esténként magyar filmeket láthat a közönség, és ezek az alkotások népszerűek a tévénézők körében.

A streaming korában nagyon fontos, hogy ezeket az alkotásokat bemutatjuk, és később meg is ismételjük.

A közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat az az alkotó kapja, akinek a filmjét az előző évben a Dunán bemutattuk, készítőjéhez kiemelkedő művészi teljesítmény fűződik, a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorol” – hangsúlyozta Altorjai Anita.

Kitért arra, hogy Huszárik Zoltán a hazai filmművészet korszakos alkotója volt a 20. század második felében, nevéhez fűződik mások mellett a Szindbád, az Elégia vagy a Tisztelet az öregasszonyoknak című film.

Kapcsolódó tartalom

A Huszárik Zoltán-díjat első alkalommal Goda Krisztina vehette át szombaton, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Ida regénye című munkájáért. A Gárdonyi Géza regényéből készült filmet tavaly decemberben mutatták be e Dunán, tavaly a legjobb tévéfilmnek járó díjat nyerte el a filmes mustrán.

Goda Krisztina példaértékű rendező. Mindenki emlékszik a Szabadság, szerelem című filmjére, a Kaméleonra, vagy a Csak szex és más semmi című alkotására,

emellett volt egy remek, a színházi életről szóló sorozata a televízióban, és készített gyerekeknek szóló animációs filmet is” – mondta Altorjai Anita.

A vezérigazgató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt hétfőn reggel. Itt többek között kiemelte: a Nemzeti Filmintézet által támogatott magyar filmek az adófizetők pénzéből születnek. „Ezért is nagyon fontos, hogy ezek a művek ott legyenek a képernyőn, és meg lehessen mutatni, milyen alkotások születtek” – mondta.

Ajánljuk még