Időjárás

Mutatjuk, hol csapnak le a zivatarok

Új iskolakertet adott át Koncz Zsófia Taktabájon

Új iskolakertet adott át Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Taktabájon, ahol köszöntőjében a környezettudatosság és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt.

Emlékeztetett: 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elfogadásával több olyan programot indítottak, amelynek egyik része az illegális hulladéklerakók felszámolását, a másik része folyóink, vizeink tisztán tartását célozta.

A politikus, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, ilyen kezdeményezés például a TeSzedd! akció, amelyhez Taktabáj idén sok résztvevővel csatlakozott.

Kapcsolódó tartalom

Említést tett az államtitkár a PET Kupáról, valamint a Zöld óvoda, a Gumicsizmás természetvédelem és a Kölcsönkapott levegő programról is.

Koncz Zsófia az országos iskolakert-fejlesztési programról elmondta, a kiválasztott intézmények érintett pedagógusai – összesen 264-en – kertvezetői képzésben részesültek. Az intézmények emellett kertészeti eszközöket és pedagógiai mentorálást kaptak – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Közölte, az iskolakerti alapozó alprogram negyedik ütemének felhívására két hét alatt 258 intézmény jelentkezett, az eddig lezárult négy ütemben összesen 287 intézmény, köztük 110 óvoda és 177 iskola volt érintett.

Kapcsolódó tartalom

Pauliczky Nóra, az Iskolakertekért Alapítvány elnöke üdvözölte a közösség munkáját, megjegyezve: egy projektet hosszú távon fenntartani csak akkor lehet, ha széles, támogató közösség van körülötte, ami Taktabájon megvan.

Kapcsolódó tartalom

Nemes János (független) polgármester elmondta, 2021-ben a taktabáji általános iskolában több projekt is elindult, köztük az iskolakert kialakítása, amelyhez az önkormányzat minden segítséget megadott.

Kisvárdainé Posta Mariann, a Patay Sámuel Általános Iskola igazgatója arról beszélt: csatlakoztak az iskolakertprogramhoz, elnyerték az ökoiskola címet, emellett mintegy százan vettek részt a TeSzedd! akcióban.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

 

 

Ajánljuk még