Baleset

Összeütközött két utasszállító repülőgép

Megszavazták Brüsszelben a kötelező migránskvótát, ami teljesen átalakíthatja Európát

Megszavazták Brüsszelben a kötelező migránskvótát. A döntés szerint Nyugat-Európából minden országba, így Magyarországra is migránsokat fognak áttelepíteni. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán azt írta: Brüsszel visszaél a hatalmával, át akarják telepíteni a migránsokat, ami elfogadhatatlan. A kormányfő úgy fogalmazott: erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból.

A miniszterek elfogadták tárgyalási álláspontjukat az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagjával kapcsolatban – jelentette be a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere az uniós belügyminiszterek ülése után. Maria Malmer Stenergard hozzátette: az elfogadott rendelet a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le,

ami a gyakorlatban a kötelező migránselosztást jelenti.

Az általunk létrehozott kötelező szolidaritási mechanizmus közös támogatást nyújt a migrációs nyomásnak leginkább kitett tagállamoknak, hosszú távon pedig minden állam számára előnyös” – mondta Maria Malmer Stenergard.

Kapcsolódó tartalom

Kötelező migránskvóta lesz – írta Origo. Az internetes portál cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy idén kevesebb mint fél év alatt csak Olaszországban ötvenezer migráns lépett be illegálisan az EU-ba. Jól látható tehát, hogy ez nagyon súlyos fenyegetés minden országra.

Magyarország ezért a tervet – Lengyelországgal együtt – ellenezte és ellene is szavazott.

Ennél a szavazásnál azonban nem kellett egyhangú döntés, így a nagy országok keresztül vitték az akaratukat.

Kapcsolódó tartalom

Erőszakkal rá akarják kényszeríteni a migránskvótákat a bevándorlásellenes országokra

A mostani döntéssel a migránspártiak erőszakkal rá akarják kényszeríteni a migránskvótákat a bevándorlásellenes országokra – erről beszélt Rétvéri Bence az M1-en. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, az ülésen is jelezte, hogy erről a kérdésről az unió állam- és kormányfőinek kell dönteniük, azonban mindezt figyelmen kívül hagyták.

Az államtitkár aggályosnak nevezte azt is, hogy a kvótákról szóló javaslatot mindössze fél órával a voksolás előtt kapták kézhez.

Ez nem egy apró, marginális, pici kérdés, hanem ez generációkra meg fogja határozni Európának a népesedését, népességi összetételét, hogy ha ilyen kötelező kvóták vannak, nos, ott kellett erről fél órán belül szavazni, ilyenre máshol nem került sor. Szóvá is tettem, hogy ők leckéztetnek minket jogállamiságból, de ehhez képest, amit ott tapasztalunk, ez tényleg a kettős mércének egy elég erős kifejeződése volt” – mutatott rá Rétvéri Bence.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán adott hangot felháborodásának.

„Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból” – írta.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

Ajánljuk még