Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Kárpátaljai hadifoglyok érkeztek Magyarországra

| Szerző: hirado.hu
Legalább tizenegy kárpátaljai származású hadifogoly került egy egyházközi akció keretein belül Magyarországra. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az esettel kapcsolatban elmondta, mindez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország iránt.

Az orosz ortodox egyház közleményben tudatta, hogy a magyar fél kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak. „Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében kárpátaljai származású hadifoglyokat Magyarországra helyeztek át” – áll a közleményben, melyben azt is megjegyezték, hogy mindezt a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre.

Az akcióban egyébként részt vett Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov mellett a moszkvai patriarchátus külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke, Antal Volokolamszki is.

„Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik” 

mondta az akcióval kapcsolatban Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az ATV-nek. Hozzátette: ő maga koordinálta a tizenegy kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását, ami szerinte emberi és hazafias kötelessége volt.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóinformációk szerint a hadifoglyok Magyarországra juttatásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

Ukrajna bekérette az ügyben a magyar ügyvivőt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén, 2023. június 5-én. (Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova)

Ajánljuk még