Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Két éve vizsgálja az OLAF Cseh Katalin köreinek ügyét

| Szerző: hirado.hu
Európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője 2021. augusztus elején tett bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) Cseh Katalin köreinek ügyében. Az Anonymus nevű álarcos figura 2021 júliusában hozta nyilvánosságra a momentumos Cseh Katalinhoz köthető cégek ügyeit, amelyek összességében 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez juthattak hozzá.

Csaknem két éve nincs fejlemény a Cseh Katalinhoz köthető körök botrányának kivizsgálásában az OLAF-nál. Mint ismert, az Anonymous nevű álarcos figura 2021 júliusában hozta nyilvánosságra a momentumos Cseh Katalinhoz köthető cégek ügyeit, amelyek összességében 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez juthattak hozzá.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője és Donáth Anna Júlia (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei megállapították, a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre. Kiderült: több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

Kapcsolódó tartalom

Az adóhatóság munkatársai azt valószínűsítik, hogy a hálózat cégei tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

Deutsch Tamás 2021. augusztus elején tett bejelentést az OLAF-nál Cseh Katalin köreinek ügyében, európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt. A Fidesz EP-képviselője azt írta: kiderült ugyanis, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a Cseh család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött.

Kapcsolódó tartalom

Kiderült az is – tette hozzá –, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között olyan céget vezetett, amely a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ezt a céget ebben az időszakban, „hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben.” Hozzátette: „ráadásul az a technológia, amelynek kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt” – hangsúlyozta a fideszes politikus. Deutsch Tamás 2021 szeptemberében pedig már azt közölte: az OLAF levélben arról tájékoztatta, hogy megkezdte az ügy vizsgálatának előkészítését, és ehhez további adatokat és információkat is kért – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még