Rendkívüli

Megrázó felvételen, ahogy a babakocsiban ülő gyermekre támad a szír késelő

A fokozódó harcok miatt Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

A miniszterelnök csütörtök hajnalban összehívta a védelmi tanácsot az ukrán-orosz háborúban fokozódó harcok miatt. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta, bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, a harcok fokozódnak. A kormányfő leszögezte: nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első.

Nem csitulnak az összecsapások Bahmut környékén. Az ukrán erők folyamatosan nyomulnak előre. Kijev tájékoztatása szerint sikerült hátrálásra késztetniük az orosz csapatokat.

A fokozódó harcok miatt a miniszterelnök hajnalban összehívta a védelmi tanácsot. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta: bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán-orosz háborúban éjszakától fokozódó harcok zajlanak. A kormányfő leszögezte:

nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első.

Moszkva az ukrán hadi cselekményeket egyértelműen a beharangozott átfogó ellentámadásként értékeli, de szerintük azok nem jártak sikerrel.

„Az ukrán fegyveres erők megpróbálták áttörni az orosz csapatok védelmi vonalát Bahmut közelében, de nem sikerült elérniük támadó célpontjaikat, és jelentős veszteségeket szenvedtek a donyecki tengelyen. Az elmúlt 24 órában a déli csapatok aktív hadműveletei sikeresen visszaszorították az 56. gépesített gyalogdandár nyolc támadócsoportjának támadókísérletét” – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Kijev tagadja, hogy a jelenlegi előrenyomulás egy nagyobb hadművelet része lenne.

Kapcsolódó tartalom

„Ez nem igaz. A hadseregünk eldönti, hogy mikor indul, attól függően, hogy az adott pillanatban milyen helyzet áll fenn a fronton. A helyzet teljes elemzése után megfelelő döntések születnek. Az oroszok megijedhettek és azt hitték, hogy ez egy ellentámadás” – hangsúlyozta az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

Olekszij Danyilov szerint

azt mindenki látni fogja, ha elkezdődik az ellentámadás.

Az ukránok nyilván nem jelentik be, ha megindítják az ellentámadást – mondta Kaiser Ferenc az M1-en. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense azt mondta: ennek ellenére láthatóan hevesek a harcok, és az ukránok támadnak. Bahmut bevétele után pedig az oroszok leálltak az előrenyomulással. Az ukrán ellentámadás céljairól szólva kifejtette:

Kijev egyrészt vissza akarja szerezni az elfoglalt területeket, másrészt igazolnia is kell, hogy nem hiába kaptak nyugati fegyvereket. Kaiser Ferenc szerint azonban az ukránoknak nem lesz könnyű dolguk, mert az orosz erők tavaly november óta építik ki a védelmi vonalaikat.

 „Ennek a mostani hadműveletnek a nagy kérdése egyébként az, hogy kik fáradtak el jobban fejben: az orosz katonák vagy az ukrán katonák. Sokan azt mondják, hogy az ukránok a hazájukat védik, tehát egyfajta mentális előny mellettük lehet, de ugye a támadó műveleteknél mindig a támadó fél veszít többet” – közölte Kaiser Ferenc.

Az ukránoknak ezért nagyobbak lesznek a veszteségeik – tette hozzá, és hangsúlyozta: amíg az ukránok csak védekeztek, addig az orosz oldal szenvedett komolyabb veszteségeket.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2023. június 8-án. A kormányfő mellett Kovács József, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára, nemzetbiztonsági főtanácsadó és Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, az asztalnál balról Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.  A miniszterelnök az ukrán–orosz háborúban fokozódó harcok miatt hívta össze a Védelmi Tanácsot (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még