Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

A Szegedi Vadaspark állatai kapják meg a Csongrád-Csanád vármegyében lefoglalt növényi termékeket

A Szegedi Vadaspark állatai kapják meg a Csongrád-Csanád vármegyében a kormányhivatal által az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárásban lefoglalt növényi termékeket. Az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá.

Róth Márton főispán elmondta, a kormányhivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárások során lefoglalja azokat a növényi termékeket, amelyek eredete ismeretlen, dokumentációja hiányos. Ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, az ilyen zöldségeket, gyümölcsöket a jogszabályok alapján ki kell vonni az élelmiszerláncból, és meg kell semmisíteni.

Kapcsolódó tartalom

Az ilyen, a legnagyobb részt a nagybani piacokról származó termékek takarmányozásra tökéletesen használhatók, így azokat a kormányhivatal – a Juhász Tünde korábbi kormánymegbízott kezdeményezésére létrejött gyakorlat alapján – átadja a Szegedi Vadasparknak, ahol az állatok kapják meg – közölte a főispán.

Tavaly csaknem harminc alkalommal, összesen 27 tonnányi takarmányt szállítottak így a szegedi állatkertbe, idén pedig tizenegy esetben került lefoglalt zöldség és gyümölcs a vadasparkba – tudatta Róth Márton.

Borcsik Zoltán, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője elmondta, szezonálisan változó, hogy az ellenőrzések során milyen tisztázatlan eredetű zöldséget vagy gyümölcsöt kell kivonni a forgalomból. Tavasszal jellemzően epret, illetve korai zöldségféléket, nyáron dinnyét, télen gyökérféléket, valamint hagymát foglalnak le.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója közölte,

az intézmény évente több tízmillió forintot fordít az állatok takarmányozására.

A kormányhivatal által átadott növényi termékek több millió forintos megtakarítást jelentenek a vadasparknak, és emellett színesítik is az állatok étrendjét.

Az ugyan nem tervezhető, hogy mikor érkezik lefoglalt zöldség vagy gyümölcs az állatkertbe, azonban rendelkeznek hűtőkamrákkal, így a tárolásra alkalmas termékeket fokozatosan fel tudják használni a takarmányozás során – tudatta a szakember.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még