Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Elemzők a dollárbaloldalról: A politikában nincs ingyenpénz

| Szerző: hirado.hu
A politikában nincs ingyenpénz. Vagyis a külföldi pénzek külföldi érdekeket is jelentenek – erről beszélt több elemző is a dollárbaloldal ügyei kapcsán. Egyre többen vetik fel, hogy szigorítani kellene a külföldi pártfinanszírozáson. Egy friss felmérés szerint a magyarok 60 százaléka úgy látja: módosítani kellene a választási törvényt, és meg kellene akadályozni, hogy a pártok külföldről kapjanak támogatást.

Márki Zay Péter az ATV élő adásában szólta el magát korábban annak kapcsán, hogy még a választások után is több százmillió forintnyi dollár érkezett hozzájuk Amerikából. Ezzel – elemzők szerint – Magyarország történetének legnagyobb pártfinanszírozási botrányát robbantotta ki.

Azóta kiderült, hogy a baloldali összefogás pártjai közösen, átszámítva 4 milliárd forintnál is több kampánytámogatást kaptak – főként Amerikából.

A guruló dollárokért cserébe komoly elvárást kaphatott a magyar baloldal. Erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Erdélyi Rezső Krisztián szerint a dollárbaloldal egy jogi kiskaput használt fel a tiltott pártfinanszírozás kijátszására.

Kapcsolódó tartalom

„Az volt a reakciója az összes baloldali pártnak, hogy ehhez nekünk semmi közünk, ezt Márki Zay Péter mozgalma megkapta, ő költötte amire költötte, minket ez a probléma nem érint. Itt van a kiskapu, és itt kínálkozik lehetőség a változtatásra vagy szigorításra, hogy a párttámogatási jogszabályok vagy törvények ne csak a szigorúan vett pártokra vonatkozzanak, hanem minden olyan szervezetre, aki a választásokon jelöltet állít” – mondta Erdélyi Rezső Krisztián.

Közben a Nézőpont Intézet friss felméréséből kiderül: a megkérdezettek 60 százaléka szerint szigorítani kellene ezeken a szabályokon. Sőt, még a baloldali szavazók csaknem fele is úgy véli, szükség van a választási törvény módosítására, és szigorúbb, a pártok külföldi támogatását tiltó jogszabályokra.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en megerősítette: a magyar választók – legyenek azok bal vagy jobboldaliak – nem nézik el, ha egy párt külföldről illegálisan kap pénzt kampányára.

Kapcsolódó tartalom

A politikában sosincs ingyen pénz. Ha valaki ad, akkor kér is valamit cserébe. Nyilván a fő célt, a kormányváltást nem tudták elérni a baloldalon, viszont ez nem azt jelenti, hogy a törlesztés elmaradhat. Törleszteniük kell. Talán ebből következik az is, hogy például a háború kérdésében, ha megnézzük a baloldali politikusok nyilatkozatait, gyakorlatilag szó szerint egybecsengenek azzal, amit Amerikában a baloldal képvisel, vagy amit Nyugat-Európában a háborúpárti baloldal képvisel” – mondta Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a politikában ingyenpénz nincs, vagyis a külföldi pénzek külföldi érdekeket is jelentenek.

Magyarországon a tiltott pártfinanszírozást törvény bünteti. Aki ilyen célból kér, vagy elfogad külföldi pénzt, az akár három év szabadságvesztésre is ítélhető.

Ajánljuk még