Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Derékba tört Ujhelyi István uniós karrierje?

| Szerző: hirado.hu
Nem kapott befutó helyett a DK EP-listáján Ujhelyi István, aki ezért valószínűleg nem tudja tovább folytatni brüsszeli pályafutását – értesült a Magyar Nemzet a baloldal belső ügyeire rálátó forrásokból. Szerintük az MSZP-ből korábban kilépő politikus azért jelentette be ilyen korán azt, hogy nem újrázik, hogy a kudarcát ne Gyurcsány Ferencék kommunikálják.

A korábban bármikor készségesen nyilatkozó Ujhelyi István ezúttal a Magyar Nemzet megkeresésére nem kívánt érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy egy évvel az EP-választások előtt miért jelentette be váratlanul: befejezi brüsszeli pályafutását. Mint azt a hirado.hu is megírta: az annak idején az MSZP EP-listájáról mandátumot szerző, ám időközben pártját elhagyó politikus azt állította, az elmúlt időszakban többen is megkeresték. Voltak, akikkel értékrendbeli és politikai távolság nehezítette a lehetséges együttműködést, de voltak olyan beszélgetőpartnerek is, akikkel több volt a közös nevező, mint a véleménykülönbség, végül mégsem állapodnak meg.

Ujhelyi Istvánról köztudott, hogy az utóbbi időben erőteljesen kereste a DK két legmeghatározóbb EP-képviselőjének, Dobrev Klárának és Molnár Csabának a társaságát. Minden jel szerint ez hiábavalóbak bizonyult, és nem sikerült elérnie, hogy befutó helyet kaphasson Gyurcsány Ferencék EP-listáján” – fogalmaztak a történtek hátteréről a Magyar Nemzetnek a baloldal belső ügyeire rálátó forrásai. Hozzátették: az már korábban is tudható volt, hogy a DK listájának első három helyén Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes áll majd, ugyanakkor a negyedik és az ötödik hely úgymond kiadó volt még, ezekkel kapcsolatban pedig Ujhelyi nevét is emlegették. A jelek szerint azonban ezek vagy neki nem feleltek meg, vagy még hátrébb kapott volna csak helyet – mutattak rá a Magyar Nemzet forrásai, akik szerint Ujhelyi azért jelentette be ilyen korán, hogy nem újrázik, hogy kudarcát ne Gyurcsány Ferencék kommunikálják.

Kapcsolódó tartalom

Mindezek tükrében érdemes felidézni, hogy Ujhelyi februárban még maga hangoztatta: lehetetlen, hogy az MSZP listáján szerepeljen 2024-ben, mert a párt olyan irányt vett, ami sokaknak nem tetszik. A politikus azt is elárulta, hogy többek között Ungár Péter is megkereste, ám állítása szerint azért nem lesz rajta az LMP listáján, mert nem akar európai frakciót váltani, és valószínűleg az európai baloldali pártcsaládban marad. A történteket tehát úgy is össze lehet foglalni, hogy Ujhelyi István nem kettő, hanem végül három szék között eshetett a földre.

Ha a Magyar Nemzetnek nem is, a politikus egy bulvárlapnak azért mégis mesélt a terveiről.

Kapcsolódó tartalom

Aki ismer, tudja: ízig-vérig politikus vagyok, azaz bizonyosan közéleti influenszer maradok. Van belső tapasztalatom, rálátásom a politikára, bennfentesként tehát aktív részese maradok a nyilvánosságnak. Hogy milyen civil állásom lesz mellette, még nem tudom, de számos megkeresésem van, főként a turisztikai szektorból és annak oktatási ágazatából, amelynek vezető szakpolitikusa voltam az elmúlt években” – mondta a Blikknek.

Kapcsolódó tartalom

Érdemes megjegyezni azt is: Ujhelyi korábban határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőihez, ugyanakkor olyan fényképek kerültek elő, ahol Eva Kailivel együtt pózolt, konferenciát is szerveztek közösen, és még közös javaslatot is jegyeztek.

Ujhelyi Istvánról az is kiderült, hogy egy másik letartóztatott szocialista politikussal, Marc Tarabellával is jó viszonyt ápolt, aki a napokban szintén megszavazta a Magyarországot elítélő EP-határozatot – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még