Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

SZTFH: A geotermiának kulcsszerepe van az ellátásbiztonságban

| Szerző: hirado.hu
Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián hétfőn.

Ugyanitt Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a kérelmek értékelése során a térség hőpiaci és gazdaságfejlesztési igényei is érvényesülhessenek, hiszen így tudnak majd a megvalósult beruházások minél nagyobb mértékben hozzájárulni a nemzeti energetikai célokhoz.

Lantos Csaba nyitóelőadásában kiemelte: a megújuló energiahordozók kapacitásának növekedése Magyarországon meghaladta az uniós átlagot. A kormány korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a beépített fotovoltaikus kapacitás 6500 megawattra nőjön.

A jelenlegi ütemben a valós összteljesítmény a 10 ezer megawattot is meghaladhatja a következő évtized elejére, ezzel a megújulók részesedése 27-29 százalékra emelkedhet az energiamixben.

A tárcavezető a geotermikus energiára kitérve elmondta, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik e téren, jelentős növekedési lehetőségei vannak a távhőellátásban és a közvetlen villamosenergia-termelésben is.

Kapcsolódó tartalom

Biró Marcell, az SZTFH elnöke a konferencián hangsúlyozta: „A jelenlegi energiaválság megerősítette, hogy a legjobb energia az, amit mi magunk állítunk elő. Magyarország a termálvizek országa, a geotermikus hasznosításban nagy tapasztalatokkal és nagy lehetőségekkel rendelkezünk. Egy átfogó geotermikus fejlesztési programmal 2030-ra évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltását lehetne elérni. Az új, támogató állami szabályozás olyan jogi keretet biztosít, amely mentes a felesleges bürokratikus terhektől, miközben egyablakos engedélyezési eljárást hoz létre amely felgyorsíthatja a kérelmezési és beruházási folyamatokat.

Kiemelte:

a kutatási engedélykérelmekben tapasztalható esetleges átfedések kapcsán a szabályozás lehetőséget biztosít arra, hogy a kérelmezők egyeztethessék a kutatási területeket,

amely eredményeként össze lehet hangolni a kutatási munkaprogramokat, azzal a céllal, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több projekt valósuljon meg.

Szintén fontos, hogy a kérelmek értékelése során a térség hőpiaci és gazdaságfejlesztési igényei is érvényesülhessenek, hiszen így tudnak majd a megvalósult beruházások minél nagyobb mértékben hozzájárulni a nemzeti energetikai célokhoz.

Biró Marcell rámutatott: A háború és a szankciók okozta energiakrízisben minden rendelkezésünkre álló energiaforrást ki kell használnunk, hogy a hazánkra nehezedő nyomást enyhítsük, és hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még