Rendkívüli

Megszólaltak az oroszok a Nova Kahovka-i vízerőmű felrobbantásáról

Folytatódik a Magyar Pszichiátriai Társaság genderbotránya

| Szerző: hirado.hu
A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége továbbra is kitart genderbarát nézetei mellett, s közben úgy tesz, mintha mi sem történt volna.

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) tudományos szaklapja, a Psychiatria Hungarica (PH) 2023. áprilisi számában a lap felelős szerkesztője, Tényi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora szeretett volna közölni a Mandiner főmunkatársától, Szilvay Gergelytől egy tanulmányt, A genderelmélet kritikájának vázlata címmel.

A szöveg eredetileg egy 2022. őszi lapszámban jelent volna meg, de különböző okokból abban a számban végül nem publikálták. A felelős szerkesztő – akinek felkérésére a szöveg megszületett – a szokásos tudományos lektorálás után végül a lap 2023. áprilisi számában szerette volna közölni az írást, amely eljárás megfelelt a lapnál bevett gyakorlatnak.

 

Szilvay felkérését az indokolta, hogy a társaságban párbeszédet folytattak a gendertémában, Szilvay pedig a genderelmélet egyes vonatkozásaiból írta a doktori disszertációját, és öt kötetéből kettőt ebben a témában jegyez.

Tényi Tamás szerint a tanulmányt a tudományos eljárásmódnak megfelelően lektorálta két szakember, de az írást a Balázs Judit volt elnök és Simon Lajos docens vezette liberális, genderpárti csoport nem szerette volna látni a lapban, ezért tiltakozásképp Tényi belengette lemondását a felelős szerkesztői pozícióról, illetve kilépését a társaságból.

Kapcsolódó tartalom

Ezután a társaság elnöke, Szekeres György levelet adott át Tényinek, amiben az állt, hogy a tanulmány megjelenését a szerkesztőbizottság 9:7 arányban leszavazta. Utóbb azonban kiderült: ez nem felelt meg az addigi gyakorlatnak, miszerint a tudományos lektoráláson átesett szövegek közlésébe nem szól bele a nagyrészt csak formális szerkesztőbizottság; másrészt a testület 28 tagú volt, így a 9:7 arányú szavazás (ami 16 embert jelent) nem jelent szerkesztőbizottsági állásfoglalást; harmadrészt magánleveleket minősítettek szavazatokká, tehát az egész eljárás egyáltalán nem tekinthető valódi szavazásnak.

A felelős szerkesztő és több munkatársa ezután lemondott pozíciójáról, Tényi kilépett a társaságból is, és lépéséről, valamint annak indokáról tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia elnökét és a szakterületi államtitkárt is. Ezután az MPT kiadott egy közleményt, melyben az ügyet belügynek minősítette.

Az MPT tagsági tájékoztatójában ezt követően közölte: a „felkért közleményt bíráló egyik lektor major revíziót javasolt, amely az elnökség információja szerint nem történt meg.” Hozzátette: „A PH felelős kiadója – a mindenkori MPT elnök – ezután javaslattal fordult a felelős szerkesztőhöz. Ebben – az egyébként már a felelős szerkesztő által is elfogadott módon összehívott szerkesztőbizottsági ülésig – a publikálás halasztásának megfontolását kérte, illetve azt, hogy amennyiben ő nem ért ezzel egyet, tájékoztassa a közlemények megjelentetésének időzítéséről a szerkesztőbizottságot.

Kapcsolódó tartalom

Mint azt az MPT korábbi közleménye kapcsán megírtuk: a két tudományos lektor véleményét 2023. február 20-án kapta meg Szilvay, aki egy héttel később, 27-én minden javaslatot bedolgozva küldte azt vissza a szerkesztőségnek. Az egyik lektor Bánki M. Csaba pszichiáter volt, akinek korábbi engedélyével a Mandiner idézte a lektori véleményét. A másik lektor anonim kíván maradni. Az illető Szekeres György elnöknek április 6-án emailben azt mondta, hogy tájékoztatták a módosításokról, és megbízik Tényi Tamás ítéletében. Látta a tanulmány átdolgozott verzióját, és egyetért a megjelentetéssel. Eszerint: „egyetértek Tényi Tamás elfogadó véleményével, hogy a kézirat a PH‐ban megjelenjen. Teszem ezt arra való tekintettel is, hogy a PH szerkesztőbizottsági ülésén megállapodtunk, hogy a közlésre kerülő íráshoz ugyanabban a számban lesznek kommentáló hozzászólások is”.

(Fotó: Facebook.com)

Mindebből teljesen egyértelmű, hogy a társaság elnöke tisztában kell legyen azzal, hogy a „major revízió” megtörtént, hiszen a mostani belső körlevélben emlegetett lektor erről első kézből tájékoztatta.

A belső levél azt írja, pusztán „publikálás halasztásának megfontolását” kérték Tényitől, illetve azt, hogy „tájékoztassa a bizottságot a közlemény megjelentetésének időzítéséről”.

Azonban nem egészen ez történt. Az MPT belső közleménye elhallgatja, hogy az elnök átadott Tényinek egy 9:7 arányú szerkesztőbizottsági szavazásról szóló táblázatot, és azt jelezte neki, hogy ha lehozza a közleményt így is, akkor alapszabályt sért.

Nem a publikálás halasztásának megfontolását kérték Tényitől április elején, hanem ultimátumszerűen blokkolták a Szilvay-tanulmány megjelentetését.

Kapcsolódó tartalom

Amikor eljött április vége, és le kellett volna adni a kész lapszámot, újraindult az ideológiai hadjárat Szilvay ellen; az ígért kommentárok közül egyetlenegy érkezett be (az is támogató volt Szilvay mellett), emellett csak pár mondatos, élesen ellenző szövegek érkeztek e-mailben a tényről, miszerint azok szerzői tiltakoznak Szilvay megjelentetése ellen. Ketten lemondással is fenyegetőztek. Ezért Tényi jelezte az MPT elnökének, hogy beleírja a szerkesztőségi köszöntőbe, hogy munkatársunk mélyen megosztja a szerkesztőbizottságot, de a tudományos vita fontos, ezért megjelentetik, és így tovább; ezt meg is tette, elküldte az elnöknek a kész lapszámot, és azt gondolta, így már rendben lesz a dolog.

Nem lett rendben: az elnök, Szekeres György válaszlevelében elnöki kommentár helyett egy táblázatot küldött, miszerint a szerkesztőbizottság többsége ellenzi, hogy megjelenjen Szilvay írása. A táblázat szerint kilenc tag ellenezte, heten pedig a tudományos szólásszabadság jegyében a megjelentetés mellett voltak. Továbbá egy nyílt fenyegetéssel is megfűszerezte a főszerkesztő elmondása szerint, miszerint Szilvay cikke politikai írás, az ilyesmi megjelentetése pedig alapszabályt sért, ami azt jelenti, hogy elvileg etikai eljárás indítható Tényi ellen.

Az érintettek egyébként tájékoztatták az esetről a World Psychiatric Assocation és a European Psychiatric Association elnökét is – olvasható a Mandineren.

Ajánljuk még