Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Egyre több baloldali politikus beszél arról, hogy hadban állunk Oroszországgal

| Szerző: hirado.hu
Karácsony Gergely, Szelényi Zsuzsanna, Horn Gábor – egyre bővül azon baloldali politikusok sora, akik arról beszélnek, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője szerint Karácsony Gergely azért sem akart kimaradni a sorból, mert Gyurcsány Ferenc néhány hete figyelmeztette őt, hogy nem harcol eléggé a kormány ellen.

„Halljuk Magyarország erős álláspontját” – utalt az orosz–ukrán háborúra Gwendoline Delbos-Corfield baloldali EP-képviselő a múlt héten egy sajtótájékoztatón, amikor az Európai Parlament liberális és zöldpárti politikusai azt erőltették, hogy hazánk ne tölthesse be az unió soros elnökségét 2024-ben. A brüsszeli politikus azt is mondta:

„Nem mindegy, hogy a következő elnökség milyen álláspontot képvisel az egész unió nevében. Tehát jó hír, hogy létezik a tervünk, szinte csodával határos, hogy kitaláltuk és most napirenden van.”

Ezzel a kijelentésével pedig Gwendoline Delbos-Corfield lényegében beismerte, hogy hazánk háborúval kapcsolatos álláspontja az, ami újra mozgásba hozta őket.

Kapcsolódó tartalom

„…hadban az oroszokkal…” – ezt a fordulatot az egykori SZDSZ-es Horn Gábor használta néhány napja az ATV-ben.

Bár sem a NATO, sem az Európai Unió nem áll közvetlen háborúban senkivel, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára azt állította, hogy Magyarország – a szervezetek tagjaként – hadban áll az oroszokkal.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarország nem tud kimaradni a háborúból”

– ezt pedig nemrég Szelényi Zsuzsanna, a Soros-egyetem programigazgatója nyilatkozta. Az Együtt korábbi országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy szerinte Magyarország a békepárti állásponttal rosszul jár külpolitikailag, mert elveszíti a barátait.

Kapcsolódó tartalom

Néhány napja pedig a főpolgármester tett nyílt és egyértelmű kijelentést arról, hogy szerinte Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Álláspontját Karácsony Gergely kétszer is megerősítette: amikor a műsorvezető pontosítani próbált, a baloldali városvezető nyomatékosította az elhangzottakat.

Karácsony Gergely tisztában van azzal, hogy milyen súlyos állítást tett akkor, amikor közölte, háborúban állunk Oroszországgal – fogalmazott Erdélyi Rezső Krisztián az M1-en. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a főpolgármester kijelentése mögött az is állhat, hogy szót fogadva Gyurcsány Ferencnek mindenben igyekszik támadni a kormány álláspontját.

Kapcsolódó tartalom

„Emlékezzünk rá, néhány héttel ezelőtt volt Gyurcsány Ferencnek egy interjúja, amelyben azt mondta, hogy a főpolgármestert rá kell ébreszteni, hogy rossz úton jár. A főpolgármester valószínűleg ráébredt, hogy rossz úton jár, és nem áll bele eléggé a kormány narratívájának az ellenzésébe, és ez is egy ilyen lépés lehetett” – mutatott rá Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Kapcsolódó tartalom

Erdélyi Rezső Krisztián úgy fogalmazott: Karácsony Gergely háborúpárti álláspontja a bizonytalan választókat eltántoríthatja az újraválasztásától, de az elemző szerint ezzel a főpolgármester nagy valószínűséggel számol is.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Ajánljuk még