Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Toroczkai László: Büszkének kell lennünk származásunkra és történelmünkre

Egyetlen egy ország sem lehet sikeres, ahol az államalkotó nemzet tagjai nem büszkék a származásukra, a történelmükre – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az MTI-nek vasárnap telefonon, pártjának a nemzeti összetartozás napján tartott országos megemlékezése előtt.

A Mi Hazánk a celldömölki Ság-hegyen álló Trianon-emlékkeresztnél tartotta a megemlékezést.

Toroczkai László azt mondta, nagyon fontos, hogy „tisztában legyünk azzal, mennyire értékes a kultúránk, a nyelvünk”, és azzal is, hogy „a magyar nemzet történelmi hazája a Kárpát-medencében van, és nem a Trianonban megcsonkított Magyarországon”.

A trianoni határok között nem lehetne értelmezni sem a magyar történelmet, sem az irodalmat. Gazdaságilag is csak az az ország lesz sikeres, ahol az emberek büszkék a hazájukra és tenni akarnak érte – fejtette ki.

Toroczkai László kiért arra is: nagyon jó lenne a szomszédos Ukrajnában dúló háborút mielőbb tárgyalóasztal mellett, béketárgyalásokon lezárni.

A béketárgyaláson szerinte megkerülhetetlen, hogy 1991-ben az ukrajnai függetlenségi népszavazás Kárpátalján két kérdéssel kiegészült: Kárpátaljának az ukrán alkotmányban rögzítendő „különleges önkormányzati státusa” megteremtéséről és egy úgynevezett „Magyar Autonóm Körzet” létrehozásáról, Beregszász központtal

Ezt – noha Kárpátalján a lakosság 85 százaléka szavazott az önrendelkezés mellett – azóta sem hajtja végre Kijev, pedig ennek értelmében nemcsak a Krími Autonóm Köztársaságnak, hanem egy Kárpátalja Autonóm Köztársaságnak is létre kellett volna jönnie – tette hozzá a pártelnök, frakcióvezető.

Toroczkai László szerint ha az eddigi magyar kormányok nem sürgették az önrendelkezés jogának megadását, és ha a jelenlegi kormány sem teszi szóvá ezt nemzetközi fórumokon, „ne csodálkozzunk azon, hogy Trianon megtörténhetett velünk”, és 1945 óta a hivatalos politika nem is nagyon mert beszélni erről.

Ha Ukrajnát és határait, az ország szuverenitását a nemzetközi közösség meg akarja védeni, Kárpátaljának „minimum autonóm köztársasági rangot kell adni” – hangoztatta.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Toroczkai László

Ajánljuk még