Időjárás

Jön a szaharai sáros eső – térképen mutatjuk mutatjuk, hol csaphat le

Összetartozunk – országszerte és az egész Kárpát-medencében megemlékezéseket tartottak

| Szerző: hirado.hu
Ma van a nemzeti összetartozás napja. 1920-ban ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének kétharmadát. Az Országgyűlés 13 évvel ezelőtt döntött arról, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja legyen. Ma országszerte és az egész Kárpát-medencében megemlékezéseket tartottak.
Őrtűz ég a nemzeti összetartozás napja alkalmából a székelyföldi Csíkszentdomokos felett magasodó Garados-hegyen 2023. június 4-én.
MTI/Veres Nándor

Lengett a nemzet zászlója 1848 méter hosszan Budapesten: jelképezve a magyarság összetartozását. Lenyűgöző volt a látvány. Hagyományőrzők vezetésével kifeszítették a monumentális lobogót az Andrássy úton. Majd a Hősök terén egy kokárdát formáztak, amelyet egy 400 méteres székelyzászló ölelt át, fölötte egy Szent Koronát ábrázoló hőlégballonnal.

Felzúgott az összetartozás békeharangja is, üzenve a kárpátaljai magyaroknak, akik az ukrajnai háború miatt most különösen nehéz helyzetben vannak.

A történelmi Magyarország térképe rajzolódik ki a tájban, a nemzeti  összetartozás fontosságára hívták fel a figyelmet a zalacsébi trianoni emlékparkban is.

„Ez az összetartozás ünnepe is, de egyben gyásznap is. De főleg annak, aki nagyon sokat járt márt kint és szembesült a kint élők sorsával” – fogalmazott Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke.

Kapcsolódó tartalom

1920-ban ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének kétharmadát. Családok szakadtak szét, több millió magyar került az új határokon kívülre.

Országszerte tartottak megemlékezéseket. Derecskén helyi és erdélyi fiatalok közösen adtak műsort.

Kapcsolódó tartalom

Több mint ötezer diák látogatott el legalább egy határ átlépésével egy másik településre a nemzeti összetartozás napján, köztük Sátoraljaújhelyre is. A programot a Rákóczi Szövetség szervezte. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a magyar nemzetnek nincsenek határai.

„Egyre többször érezhetjük azt is, hogy megvannak a magunk sikerei is.

Trianonnal szemben a sötétségben ragyog igazán a fény, a múlt sikerrel megvívott küzdelmei mutatják meg milyen értékes hogy magyarok vagyunk és összetartozunk” – közölte Gulyás Gergely.

Kapcsolódó tartalom

Újkígyóson felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékművét.  A fővárosban pedig Szent Pio atya bronzszobrát. Vejkey Imre a Magyar Parlamanti Imacsoport vezetője felidézte az olasz katolikus szerzetes jövendölését, aki szerint Európában a magyarok lehetnek a hit megőrzői.

„Védjük meg hazánkat, mert minél többünknek imádkozni kell ezért, ugyanis a gonosz támadást indított hazánkkal szemben, támadást mert új világrendet akar, amelynek hazánk a gátja” – mondta Vejkey Imre.

Ne tekintsük Magyarország sorsát a trianoni szerződéshez kötöttnek, hanem nézzünk a jövőbe

– erről már a nemzetpolitikai államtitkár beszélt Dombóváron. Potápi Árpád János hangsúlyozta: a nagyhatalmak megpróbálták Magyarországot felszámolni, de ez nem sikerült.

2010 óta az a célunk, hogy kimondjuk azt is Trianonból erőt nyerhetünk, abból meríthetünk erőt, ha végig tekintünk az azóta eltelt több mint 100 esztendőn és látjuk, hogy minden esélytelenség ellenére él és virul a magyarság, a Kárpát-medence legnagyobb népe. Felszabdalták az országot, szétszakították a családokat és mégis élünk és itt vagyunk – fogalmazott Potáp Árpád János.

Az Országgyűlés 13 éve nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává. Azzal a céllal, hogy a magyarok ne csak Trianonra és a békeszerződésre emlékezzenek, hanem megélhessék a nemzeti összetartozás élményét is.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztáció.

Ajánljuk még