Aktuális

Balesetben meghalt egy motoros Zala Vármegyében, az érintett útszakaszt lezárták

Államtitkár: A tudomány és az innováció az ország „jövőképességének” záloga

A magyar tudomány, a magyar innováció Magyarország „jövőképességének” záloga – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) ünnepi szenátusi ülésén.

Hankó Balázs hangsúlyozta, a nemzet „jövőképessége” az egyetemeken múlik, azon, hogy milyen fiatalok és kutatók lesznek az elkövetkezendőkben.

A kijelölt célok érdekében az elmúlt években megújították a magyarországi egyetemeket, és ennek köszönhetően autonómabb, versenyképesebb és rugalmasabb egyetemi rendszer alakult ki Magyarországon – mondta az államtitkár.

özölte, megduplázták a finanszírozást, a legjobb nemzetközi folyóiratokban tavaly 26 százalékkal emelkedett a tudományos publikációk száma, 11 magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában.

Idén több mint 27 százalékkal nőtt a felsőoktatásba sikeresen jelentkezők száma,

továbbá a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területekre jelentkezők száma 34 százalékkal emelkedett – mondta Hankó Balázs.

Szólt arról, hogy a tudományos közösséggel konzultálva indítják útjára idén a Neumann János Programot, amelynek célja, hogy „a magyar innovációval a hazai hozzáadott értéket növelve” tisztelegjünk Neumann János előtt.

Nem kevesebb célt tűztünk ki magunknak mintsem azt, hogy 2030-ra Magyarország Európa legjobb tíz innovátora közé kerüljön, a világban a legjobb 25 innovátor között legyen” – fogalmazott Hankó Balázs.

Kapcsolódó tartalom

Közölte, három területen kell előrelépni: több kutató-fejlesztőre van szükség, növelni kell a vállalkozások innovációs potenciálját, valamint a szabadalmak számát is növelni kell, és mindehhez a Neumann János Program kilenc intézkedést javasol.

Az ülésen átnyújtották Karikó Katalin kutatóbiológusnak a BME és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen létrehozott kitüntetését, a Neumann János professzori címet.

Karikó Katalin – mint elhangzott – a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiáját alapozta meg felfedezésével, 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként a klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-Biontech Covid-19 vakcina.

Karikó Katalin „munkásságát Neumann János örökségéhez méltónak érezzük, a Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS-Covid oltás is az egész emberiség életére hatással van” – fogalmazott Czigány Tibor rektor.

Karikó Katalin az elismerést megerősítő oklevél és plakett átvétele után a doktorjelöltekkel osztotta meg jótanácsait. Azt mondta, hogy olyan munkát válasszanak, amit örömmel csinálnak, és úgy fogalmazott: „valójában a pénz nem boldogít, alkotni, másokon segíteni, gyógyítani, tanulni, tanítani mind nemes feladatok, ezek adják az örömöt”.

Az ünnepi ülésen átvette a Műegyetem díszpolgára kitüntetést Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia elnöke.

Ajánljuk még