Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Új időszámítás a boltokban: elkezdődtek a kötelező akciók

Új időszámítás kezdődött a boltokban: életbe léptek a kötelező élelmiszer-akciókról szóló szabályok. A nagy üzletláncoknak csütörtöktől minimum 20 termék árát kell mérsékelniük, legalább 10 százalékkal. Emellett pedig az árstopos termékeknek is elérhetőknek kell maradniuk. Az első délelőtt tapasztalata szerint az áruházláncok kihasználják a lehetőséget és néhány termék esetében az előírtnál is nagyobb kedvezményt kínálnak. Van olyan üzletlánc, amely bejelentette: 700 termék árát csökkentette csütörtöktől.

Már a bejáratoknál hatalmas információs táblák jelzik a legfontosabb tudnivalókat a kötelezően meghirdetett bolti akcióról. Az üzletekben külön jelzik a polcokon a közkedvelt akciós termékek árát. A durumpennetészta például 17 százalékkal olcsóbb: 959 helyett 799 forint.

Az egyik magyar élelmiszerlánc budapesti üzletében már az akció elején sokan voltak. Azt mondták: nagy segítséget jelent az árak mérséklése.

Az akciókkal kapcsolatos információs táblákat nemcsak az üzletekben, hanem az online felületeken és a reklámújságokban is el kell helyezniük az üzleteknek.

Kapcsolódó tartalom

Hetek óta készültek az akcióra a boltok. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: minden üzletben külön tájékoztatják majd a vásárlókat a kedvezményekről.

Ez egy nagy méretű szupermarket, itt természetesen megtalálhatók ezek az akciós termékek. A kínálatban húsz termékkörhöz tartozó árucikkek kedvezőbben kaphatók, mint például tegnap, és az árkedvezmény mértéke nem csupán 10 százalék, hanem 10 százalékot meghaladó mértékű. 20–30 százalékos kedvezménnyel is meg tudják vásárolni ezeket az árucikkeket nálunk” – fejtette ki.

Az egyik óbudai hipermarketben is számos akcióval várták a vásárlókat. Sokan keresték például a csirkeszárnyat, amely 780 helyett most 675 forintba kerül.

De nemcsak a baromfihús olcsóbb. A kefir és a kakaós gabona is kedvezményes. Akad olyan termék is, ami 31 százalékkal vagy akár 50 százalékkal is le van akciózva.

Egy másik, az M1 stábja által felkeresett üzletben az első héten 28 termék kapható kedvezményesen.

Kapcsolódó tartalom

A nagyobb áruházak között van például olyan itthon működő külföldi üzletlánc, amely bejelentette: 700 termék árát csökkentette a nagy akciózás keretében.

Csütörtöktől húsz termékkategóriában vásárolhatunk olcsóbban a nagyobb üzletekben.

A kereskedőknek 20 termékkategóriából egy-egy árut az előző 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell kínálniuk. De – ha akarnak – ennél nagyobb kedvezményt is adhatnak. A kedvezményeket heti termékváltással kell majd meghirdetniük az üzleteknek, és figyelniük kell arra is, hogy az akciós termékekből biztosítsák a megfelelő mennyiséget.

Az intézkedés nem vonatkozik a többi közt azokra az üzletekre, amelyek éves árbevétele nem éri el az egymilliárd forintot. Árstopos terméket sem lehet bevonni az akciókba.

A szakemberek arra számítanak, hogy a kötelező bolti akciókat követően komoly verseny alakul ki az üzletek között.

Egy-egy termék esetében előfordulhat például, hogy akár 50 százalékos akciót is hirdetnek az üzletek.

A bolti akciókat szeptember 30-ig kötelező tartani, és ezektől függetlenül az árstopos termékeket is kötelező elérhetővé tenni az üzletekben, amit a fogyasztóvédők rendszeresen ellenőriznek majd.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még