Aktuális

A Hezbollah közölte, hogy többtucatnyi rakétát lőtt ki izraeli állásokra

További vádemelések a zöldség- és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében

Újabb vádemelések történtek a milliárdos vagyoni hátrányt okozó zöldség- és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében, ez alkalommal névleges cégvezetőknek és egy 30 éves férfinak bűnsegédség miatt kell felelnie – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A vádirat szerint bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat a férfival szemben, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt négy, általa névleges cégvezetésre felkért emberrel szemben.

Azt írták, a férfi tevékenysége azokhoz, a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek – egymás tevékenységét összehangolva – 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra.

Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezeteknek a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá felvette a cégek számláira beérkező összegeket, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába.

A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette – ismertette a főügyészség.

Kapcsolódó tartalom

A bűnszervezetet vezető 53 éves férfi – az alapügy egyik vádlottja – elkövetői tapasztalata miatt vonta be a fiatalabb férfit a bűncselekménybe. A vádlot segített kiépíteni az alapügy vádlottja által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás alatt Dubajba szökött, majd később – miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak – visszatért Magyarországra, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A férfival szemben a főügyészség végrehajtandó fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további négy, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozza a vádiratban.

A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet – a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán – a Fővárosi Törvényszék egyesítse a terhelttársak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz – tudatták a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még