Baleset

Furgon karambolozott HÉV-szerelvénnyel, egy vágányon jár a vonat

48 perc: Mi lehet Brüsszel célja a rezsicsökkentés eltörlésével?

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai hadiipar szárnyalása, Brüsszel rezsicsökkentést érintő javaslata, valamint a tanárok helyzete is szóba került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor második felében, melynek vendégei ezúttal Réz András filmesztéta, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója és Kötter Tamás író, ügyvéd voltak.

Ifj. Lomnici Zoltán a műsorban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban egyetértett azzal a felvetéssel, mely szerint a konfliktus mögött gazdasági célok húzódnak meg. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott, hogy

Joe Biden amerikai elnök kabinetje az amerikai hadiipar eredményeit arra használja fel, hogy az Egyesült Államok gazdasági nehézségeit elkendőzze az elnökválasztás előtt.

Lánczi Tamás kérdésére, mely szerint Magyarországra továbbra is nyomás nehezül békepárti álláspontja miatt, Kötter Tamás kiemelte, szerinte Magyarország a békepárti állásponttal nem azt kéri számon Ukrajnától, hogy miért harcol. Az Európai Unió álláspontját vitatja, mivel a közösség korábban nem használta fel katonai, diplomáciai, gazdasági és kulturális erejét arra, hogy békét teremtsen akkor, amikor erre még lehetősége volt. Ehelyett az unió Ukrajnát inkább a háborúba hajszolta – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A műsorban az Európai Bizottság által kiadott javaslatról is szó esett, melyben a testület többek között a rezsicsökkentés eltörlését tanácsolta Magyarország számára. Lánczi Tamás ezzel összefüggésben azt kérdezte vendégeitől, vajon mi lehet az unió terve ezzel a lépéssel,

ugyanis amit Brüsszel kér, az plusz évi plusz 2–2,5 millió forint kiadást jelentene a magyar családok számára.

Brüsszel célja az lehet, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentés eltörlésével megbukjon – fogalmazott Kötter Tamás, míg ifj. Lomnici Zoltán szerint Brüsszel azért lép így, mert 2010-ben Magyarországon egy patrióta gazdaságpolitika kezdődött.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament plenáris ülésen az EP-képviselők, zömmel baloldali politikusok – élükön Donáth Annával –, azt követelték, hogy Magyarország uniós támogatása továbbra is kerüljön befagyasztásra, ezzel szemben a Momentum idehaza azt hirdeti, hogy támogatják a pedagógusok béremelését, holott erre az uniós támogatások adnák a fedezetet.

Kötter Tamás hangsúlyozta: ha az uniós pénzekről van szó,

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára – aki maga is EP-képviselő – arról beszélt, hogyha a baloldal kerülne hatalomra, akkor azonnal megnyílnának a pénzcsapok. Azonban fontos feltenni azt a kérdést is, hogy vajon mit ajánlott fel a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke ezért cserébe?

Réz András továbbá megjegyezte, szerinte a baloldal elsősorban nem a tanárok helyzetének ügyére koncentrál, hanem a kormány megbuktatását helyezi előtérbe. Kiemelte, ő a tanárok mellett áll, azonban a kérdésnek nem arról kellene szólnia, hogy ezt az ügyet hogyan kapcsoljuk össze a kormány megbuktatásával.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor (Fotó:  hirado.hu/ Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még