Baleset

Hét kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt Budapest felé

Soros egyetemének programigazgatója: Magyarország nem tud kimaradni a háborúból

| Szerző: hirado.hu
A HVG Szelényi Zsuzsannával, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatójával, korábbi országgyűlési képviselővel készített interjút. A beszélgetésben szó volt a Fideszről, Orbán Viktor szerepéről a pártban, valamint Magyarország helyzetéről is az orosz–ukrán háború tükrében.

A programigazgatót először a Fideszről kérdezték, amelynek egykor ő is tagja volt. Szelényi Zsuzsanna szerint ez a rendszer Orbán Viktor nélkül nem működik, és a „Fideszből hiányzik az a természetes utódlási rendszer, ami egy demokratikus pártban létezik”. Hozzátette, szerinte a Fidesz 2019-ben érte el hatalma csúcsát, és bár 2022-ben ismét sikerült megnyerniük a választásokat, azóta komoly hanyatlásban van.

A háborúval kapcsolatban a programigazgató úgy vélekedik, hogy Orbán nemzetközi politikája zavaros és ellentmondásos. „Mindenféle álláspontra van egy politikai szereplő, ide is játszunk, oda is, amibe az oroszpárti propagandától az agresszió elítéléséig minden belefér” – fogalmazott.

Kiemelte, hazugságnak tartja a Fidesz által kitalált „Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból” szlogent.

Szerinte ugyanis Magyarország nem tud kimaradni a háborúból, mivel a konfliktus kellős közepén helyezkedik el. „Ukrajna a szomszédunk, Putyin Oroszországa pedig egy birodalmi logikát követ, és a birodalmaknak, szemben a nemzetállamokkal, nincs határa” – mondta.

Hozzátette továbbá, hogy a háború egész Európa biztonságára veszélyt jelent. Úgy látja, ezzel az állásponttal Magyarország mindenképp rosszul jár külpolitikailag, hiszen elveszíti a barátait.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szelényi Zsuzsanna. (Fotó:  MTI/Beliczay László) 

Ajánljuk még