Aktuális

Eladó az Elvarázsolt kastély! Lessen be a lenyűgöző épületbe

Saját halottjának tekinti Kiss Imre nyugalmazott múzeumigazgatót a KIM

Saját halottjának tekinti Kiss Imre régészt, muzeológust, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) nyugalmazott igazgatóját a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte a tárca szerdán.

Az MKVM egykori igazgatója május 28-án hunyt el, életének hatvannyolcadik évében. Kiss Imre 1956. május 6-án született Budapesten. 1984-ben diplomázott az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán, majd húsz éven át az üzleti életben dolgozott külkereskedőként, marketingesként és HR-vezetőként.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum élére 2004-ben nevezték ki, az intézményt 16 éven át vezette. Mint a KIM közleménye kiemeli, Kiss Imre a közgyűjteményi szakma első menedzser múzeumigazgatójaként sikeresen állította új pályára az országos gyűjtőkörű múzeumot.

Számos kiállítás és kiadvány fűződik a nevéhez, gazdag kulturális kínálattal (KULTEA) bővítette az intézmény portfólióját. Munkatársaival együtt tudatosan és sikeresen alakított ki egy modern szemléletű történeti múzeumot, amelynek társadalmi beágyazottsága minden tekintetben példaértékű és követendő – áll a méltatásban.

Kiss Imre magas színvonalú és elkötelezett muzeológiai, tudományos és kultúraközvetítői tevékenysége, valamint közel másfél évtizedes, példaértékű szakmaisággal végzett igazgatói munkássága elismeréseként 2012-ben átvehette a Podmaniczky-díjat, majd 2020-ban, nyugdíjba vonulása évében, megkapta a Móra Ferenc-díjat, az egyetlen, célzottan a muzeológusoknak adományozható, legmagasabb állami szakmai kitüntetést.

Munkásságát a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2022-ben Éri István-díjjal ismerte el. Ezt minden évben az a szakember nyeri el, aki hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységet folytat, lényegesen hozzájárulva a magyar múzeumügy fejlesztéséhez. 2014-ben pedig a Pulszky Társaság a Kiss Imre által vezetett intézménynek adományozta az Év múzeuma díjat.

Kiss Imre a magyar játékkultúra gyűjtéséért, megőrzéséért, valamint az intézményfejlesztés elkötelezett művelőjeként 2022-ben a Kiss Áron Magyar Játék Társaság Pro Ludo díjában részesült.

Ajánljuk még