Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Napokon belül kijöhetnek a kórházból a Koszovóban megsérült magyar katonák

Néhány napon belül kijöhetnek a kórházból azok a katonák, akik könnyebben sérültek meg Koszovóban. Ezt a Honvédelmi Minisztérium közölte az M1-gyel. A sebesülteket jelenleg is a Honvédkórház traumatológiai osztályán kezelik. Egyikük súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A sérült katonákat reggel Novák Katalin köztársasági elnök is meglátogatta.

„Így indult a nap! Reggel meglátogattam a kórházban a Koszovóban megsérült, már idehaza lábadozó magyar katonákat”írta Novák Katalin köztársasági elnök azokhoz a képekhez, melyek a közösségi oldalára kerültek ki szerdán. Az államfő úgy fogalmazott: a hadsereg főparancsnokaként személyesen is megköszönte a helytállásukat, és mihamarabbi gyógyulást kívánt a katonáknak.

A magyar egyenruhások még hétfőn sérültek meg Koszovóban. A NATO-irányítású KFOR békefenntartó misszióban teljesítettek szolgálatot, amikor kivezényelték őket az utcára, mert zavargások törtek ki. Feladatuk az volt, hogy feloszlassák a feldühödött, agresszív tömeget. Ehhez a parancs értelmében könnygázt és villanógránátot is használniuk kellett.

Kapcsolódó tartalom

A szerb tüntetők egy része ezután rontott rá a békefenntartókra. Botokkal ütötték, és kövekkel, üvegekkel dobálták őket.

A zvecani összecsapásban összesen huszonhét honvéd sérült meg. A robbanások miatt többen csonttöréseket és égési sérüléseket szenvedtek, de van, akit meg is lőttek.

A honvédség így már hétfőn éjszaka repülőgépet küldött értük. A gép kedden délután érkezett haza és landolt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren – fedélzetén a sebesültekkel. A hazaérkezőket honvédelmi miniszter fogadta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a hazaérkezett tizenkét sebesültet a Honvédkórházban látják el. A sérült katonák jelenleg a Honvédkórház traumatológiáján fekszenek – ezt már szerdán délután közölte a minisztérium. Hozzátették:

közülük egy honvéd szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, hét vagy nyolc katonát pedig hamarosan hazaengednek, hogy otthonukban gyógyulhassanak.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország 1999 óta jelen van a KFOR-ban. Vagyis a kezdetektől része a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőnek. 2021 és 2022 októbere között magyar parancsnoka volt a missziónak, Kajári Ferenc vezérőrnagy látta el ezt a feladatot.

Novák Katalin köztársasági elnök is ebben az időszakban, tavaly ősszel látogatta meg a Koszovóban szolgáló magyar kontingenst. Az államfő akkor elmondta, hogy a katonák sokat tesznek a béke, a stabilitás és a biztonság megőrzéséért, ezért a magyarok büszkék rájuk.

„A magyar emberek büszkék arra, hogy önök itt szolgálnak Koszovóban, és hogy jól teszik a dolgukat. És Magyarország jó hírnevét evvel is öregbítik” – mondta a köztársasági elnök.

Kun Szabó István vezérőrnagy pedig felhívta a figyelmet arra, hogy

Koszovóban az elmúlt években is jelen volt a feszültség, ezért a magyar katonák munkájára továbbra is nagy szükség van.

Kapcsolódó tartalom

Ez jól látszik az e heti zavargásokból is. Bár a hétfői eset után kedden viszonylagos nyugalom volt a városban, estefelé azonban ismét támadás érte az önkormányzatot védő NATO-katonákat, így a magyarokat is. A tiltakozó szerbek villanógránátot dobtak az őrt álló katonákra, de senki sem sérült meg.

A zavargások után egyértelművé vált, hogy erősítésre van szükség. A NATO főtitkára bejelentette, hogy újabb katonát vezényelnek a térségbe.

„Hétszáz katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zászlóalját, hogy szükség esetén őket is odatelepíthessük” – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A szervezetnek egyébként jelenleg 28 államból, mintegy négyezer katonája állomásozik a térségben. Magyarországnak egy több mint 400 fős kontingense dolgozik Koszovóban, feladatuk az, hogy segítség a rendőrök munkáját. És akkor is be kell avatkozniuk, ha zavargások törnek ki.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Facebook/Novák Katalin

Ajánljuk még