Időjárás

Mutatjuk, milyen idővel búcsúzik a tavasz

Európa-liga: ha készül a döntőre, ezt mindenképpen olvassa el – nemcsak a Puskásban szurkolhat

| Szerző: hirado.hu
Idén Budapest ad otthont a labdarúgó Európa-liga döntőjének, a Sevilla és AS Roma mérkőzése 21 órakor kezdődik. Noha az esemény fő helyszíne a mérkőzésnek otthont adó Puskás Aréna lesz, azokat, akinek nincs jegyük a mérkőzésre, számos kísérőesemény várja a fővárosban. Összegyűjtöttük az év magyarországi futballeseménye előtti legfontosabb tudnivalókat.

A május 30-án megnyílt Szurkolói Fesztivál (Fan Festival) szerdán is tárt kapukkal várja a szurkolókat a Hősök terénél. Ott bárki ízelítőt kaphat a kupadöntő hangulatából. A fesztivál keretei között lehetőség nyílik az Európa Liga-trófea-kiállítás megtekintésére, fotózkodásra a döntős csapatok relikviáival, továbbá a helyszínen a drukkerek találkozhatnak korábbi magyar válogatott játékosokkal, közöttük Király Gáborral, Pisont Istvánnal, Juhász Rolanddal vagy éppen a döntő hivatalos UEFA-nagykövetével, Gera Zoltánnal is. A korábbi évekhez hasonlóan a döntő két résztvevője, jelen esetben az AS Roma és a Sevilla egy-egy korábbi csillaga is tiszteletét teszi a Szurkolói Fesztiválon.

A rendezvényen lány és fiú korosztályos labdarúgó-mérkőzések mellett a fogyatékkal élők is játszanak, valamint a Máltai Szeretetszolgálat és az Oltalom SE szervezésében ugyancsak pályára lépnek csapatok, illetve ukrán menekült fiatalok számára is lehetőség nyílik a futballozásra. A helyszíneken a gyermek- és családi programok között teqball bemutató is szerepel.

A döntő partnerei szintén megannyi eseménnyel készülnek, a szerencsések a számos nyeremény egyikét is hazavihetik. A szervezők arra is gondoltak, hogy Budapest más pontjain is kellő futballhangulat uralkodjon, ezért a belvárosi Szent István téren és a Várban, a Szentháromság téren is óriási Európa Liga-trófeával fotózkodhatnak az arra járók.

A szurkolói zónák helyszínei délelőttől nyitva tartanak, a belépés ingyenes. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Hősök terén felállított zóna elsősorban biztonsági okokból a mérkőzés alatt már bezárja kapuit.

Az Európa-liga-trófeával fényképezkednek szurkolók a Hősök terén felépített szurkolói zónában (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ha kimegy a meccsre, ezekre mindenképpen figyeljen

A döntőre az UEFA által kibocsátott jegyek mindegyike elkelt az elmúlt napokban, így minimum 15-15 ezer szurkoló utazik a mérkőzés napján Budapestre. Ez azt jelenti, hogy várhatóan korábban soha nem tapasztalt, hatalmas lesz az átmenő forgalom, hiszen a két csapat szurkolói várhatóan nem gépkocsival, buszokkal, hanem a többségük repülőgépekkel érkezik Budapestre.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér honlapján kiadott közleményben figyelmeztet, hogy a döntő hetén torlódások és késések fordulhatnak elő a reptéren. A közlemény szerint a szokásos járatok mellett további húszezer utas érkezését várják a mérkőzésre, emiatt a repülőtéren és környékén átalakul a szokásos forgalom.

A Puskás Arénában közel hatvanezer szurkoló láthatja majd élőben mérkőzést, a két csapat drukkerei mellett nagy létszámban, huszonötezren magyar szurkolók is lesznek.

Fontos megjegyezni: azok a magyar drukkerek, akik abban reménykedtek, hogy

esetleg az áprilisi regisztrációt követően még hozzájuthatnak belépőkhöz egy újabb körben, elkönyvelhetik, hogy a helyszínen nem tekinthetik meg a mérkőzést.

A labdarúgó Európa-liga döntőjét hirdető feliratok Budapesten, a Puskás Arénánál (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Fontos információ az is, hogy azok a magyar szurkolók, akik jegyhez jutottak, ne feledjék el letölteni az UEFA-applikációit, közöttük az El-alkalmazás mellett az UEFA Mobile Ticket elnevezésű applikációt, hiszen csak ezeken keresztül tudják bemutatni illetve érvényesíteni az elektronikus jegyüket, mely nélkül nem léphetnek a Puskás Aréna területére.

A szervezők egyébként a két szurkolótábort is igyekeznek elszigetelni egymástól, még a buszaik is máshová érkeznek. A két szurkolói találkozóhelyet a Kincsem Parknál, valamint a Városligetben létesítették.

A Magyar Labdarúgó-szövetség külön felhívja a mérkőzésre kilátogató szurkolók figyelmét, hogy lehetőség szerint a közösségi közlekedést használják a Puskás Aréna megközelítéséhez.

A BKK sűríti a metró-, a villamos- és a buszjáratait, már csak azért is, mert a mérkőzésre érvényes belépővel ingyen lehet megközelíteni a helyszínt.

Ha valaki mindenképpen szeretné az autóját használni, a szervezők kérése, hogy minél távolabb parkoljon le, hiszen a Puskás Aréna akár gyalog, akár a közösségi közlekedést igénybe vételével rendkívül könnyen megközelíthető.

Autóval például a stadion környékét is érdemes elkerülni, de hasonló helyzeteket már kezeltek a magyar szervezők az elmúlt években, például az Európa-bajnokság időszakában, négy meccsen. Közösségi közlekedéssel, buszokkal és a belvárosból gyalog is el tudnak majd jutni a helyszínekre a szurkolók, s a meccsjeggyel szerdán ingyen használhatják a BKV járatait.

Kapcsolódó tartalom

Az UEFA hivatalos mobilapplikációjában négy nyelven, köztük magyarul is minden információt megkapnak a szurkolók, azok is, akiknek nincs jegyük, és számukra is egyértelmű lesz, hogy nem érdemes a stadion környékére menni.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még