Aktuális

Magyar katonaorvosi csoport indult Koszovóba

„Mi is egyesüljünk az ő álmaival” – megható kérés Suhajda Szilárd tiszteletére 

| Szerző: hirado.hu
Csendes megemlékezést tartanak ma Suhajda Szilárd tiszteletére. A szervezőknek több fontos kérése is van.

„Május 30-án (kedden) 19:00 órától 22:00 óráig csendes főhajtást tartunk Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél. A fenti időtartamon belül bármikor érkezhettek. Ha sokan leszünk, kérjük, adjatok majd lehetőséget az újonnan érkezőknek is.

Arra kérünk mindenkit, hogy ahogy Szilárd lénye is tükrözte az életszeretetet, mi is egyesüljünk az ő álmaival, színes egyéniségével. Ezért kérésünk, hogy ne fekete ruhát viseljetek magatokon”

írták a közösségi oldalon a szervezők, illetve mindenkit arra kértek, hogy tartózkodjon a részvétnyilvánítástól.

Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.
(Az emlékhely a bejárat feletti park felső részén található, a Google térképen Barlangkutatók emlékhelye néven szerepel.)

 

Ahogy arról korábban írtunk, több százan emlékeztek, gyújtottak gyertyát és mécseseket Suhajda Szilárd emlékére egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban vasárnap. A szervezők a hegymászó korábbi nyilatkozatával emlékeztek egykori diákjukra.

Kapcsolódó tartalom

„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége.

Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi.

A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz.”

Mécsest gyújt egy emlékező Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2023. május 28-án. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A hegymászó szerdán tűnt el a Mount Everesten, a világ legjobb serpái keresték, emberfeletti munkával. Az egyik serpa nyilatkozott is a kutatást követően.
„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – mondta Mikel serpa.

„Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét ”– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Rábukkantak Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

A magyar hegymászó 8795 méter magasra jutott a világ legmagasabb hegyén, oxigénpalack és serpák nélkül: magyar mászónak korábban ez még nem sikerült.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még