Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Szívfacsaró sorokkal búcsúzott tőle az édesapja, az egész ország Suhajda Szilárdra emlékezik

| Szerző: hirado.hu
A magyar hegymászótól búcsúznak a közösségi oldalakon - Suhajda Szilárdra emlékezik az ország. A hegymászó szerdán tűnt el a Mount Everesten. Később serpák indultak a segítségére, de nem találták meg, most pedig már nincs esély arra hogy életben legyen. A magyar hegymászó 8795 méter magasra jutott a világ legmagasabb hegyén, oxigénpalack és serpák nélkül: magyar mászónak korábban ez még nem sikerült.

Nagyon várta a csúcstámadás napját Suhajda Szilárd. A profi hegymászó nemcsak fizikailag, érzelmileg is igyekezett ráhangolódni az expedícióra.

„Amikor odafent leszek, vállalni kell a bizonytalanságot. Hiszen amikor az ember maga mögött hagyja azt a bizonyos pici sátrat, ott a 4-es táborban, akkor szó szerint bele kell veszni a bizonytalanságba” – mondta.

Éveket készült a 8848 méter magas Mount Everest megmászására. Március 23-án indult Nepálba. A csúcstámadást a 4-es táborból késő este május 23-én kezdte meg.

Szilárd jó erőben volt, a csúcstámadás napján is késznek érezte magát a hegy megmászására.

A hegymászó a csúcstámadást követően május 24-én szerdán adott utoljára életjelet magáról, 8795 méteres magasságból. A Hillary-lépcső magasságában jelzett utoljára a nyomkövetője. Az egyik serpa is ennek a közelében látta. Úgy tudjuk, fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Nem volt olyan állapotban, hogy segíteni tudjanak neki.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtökön este Szilárd felesége jelentette be, hogy megtalálták a magyar hegymászót a Mount Everesten.

A profi hegymászót a világ legjobb serpái keresték, emberfeletti munkával. Helikopteres felderítést is szerveztek a nyomai felkutatására, de nem jártak sikerrel. Végül május 27-én feladták a keresést. Szakemberek szerint nincs már esély rá, hogy élve megtalálják.

Kapcsolódó tartalom

Szívfacsaró sorokkal búcsúzott Suhajda Szilárdról az édesapja.

Azt írta:

Sziszikém! Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet;
Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd – köszönöm és ez cseng állandóan a fejemben…

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke úgy fogalmazott: Búcsúzom Tőled mászóbarátként, képviselve a magyar mászótársdalom fájdalmát.

A magyar hegymászótól nemcsak családtagjai és sportolók búcsúznak.

Barátai és egykori iskolatársai is megemlékeznek róla. Volt aki azt írta: Találkozzunk még odafent.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászónak tartották. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben az első és máig egyetlen magyarként elérte a 8611 m-es K2-t. 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres magassággal Suhajda Szilárd az, aki magyarként a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül.

Suhajda Szilárd szülővárosában, Békéscsabán gyertyás megemlékezést tartanak a hegymászó emlékére. A helyszínről jelentkezett tudósítónk, ahol sorban álltak a megemlékezők.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még