Időjárás

Záporok, zivatarok tarkíthatják a pünkösdi hosszú hétvégét

„Honvágyam van, hogy ide jöjjek minden évben” – Gyalog, lóháton és vonattal is érkeztek zarándokok a csíksomlyói búcsúba

| Szerző: hirado.hu
A Kárpát-medence valamennyi tájáról érkeztek zarándokok a csíksomlyói búcsúba. Voltak, akik gyalog tették meg az utat 40-50 nap alatt, mások lóhatán vagy vonattal utaztak, hogy ott lehessenek a szombati szentmisén.

Végeláthatatlan sorokban haladtak a zarándokok, hogy részt vegyenek a csíksomlyói pünkösdi búcsú szentmiséjén. A helyiek szeretettel fogadták a zarándokokat.

A falubeliek hoztak nagyon finom házi kenyeret, zsírral, zöldhagymával és most folytatjuk tovább az utunkat” – mondta Katona Ernő.

Székelyudvarhelyi zarándokok tartanak a Hargitán keresztül a csíksomlyói búcsúra 2023. május 27-én reggel (Fotó: MTI/Veres Nándor).

A hosszú út sokaknak lelki felkészülés is.

Máté Katalin társával Tokajról érkezett. „Székelyudvarhelyi születésű vagyok, haza jöttem, azért van az én utam is, hogy itthonról haza a Mária úton és örülök, hogy célba értem” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Voltak, akik lóháton mentek Csíksomlyóba, másfél ezer zarándok pedig vonattal utazott. A Csíksomlyó Express és a Székely gyors különjáratként szállította a búcsú látogatóit.

Európa különböző országaiból és Magyarország minden tájáról érkeztek zarándokok. Szabó Tamás – 12 társával – gyalog tette meg az utat Budapestről. Az M1-nek elmondta: „Semmilyen székely vagy erdélyi gyökerem nincs ugyan, soha nem találtam ilyent, de egyszerűen honvágyam van, hogy ide jöjjek minden évben”.

Attila és Ildikó meghatódva köszöntötte egymást. Zarándoklatuk nagy részét közösen tették meg. „Csíksomlyón találkozni egy zarándoktárssal, akivel 400 kilométeren keresztül nagyon sok élményt éltünk át, sok kegyelemben volt együtt részünk. Itt Csíksomlyón mindig sírni kell” – mondta Báránkóné Ildikó.

Attila Budapestről jött, 40 nap alatt csaknem 900 kilométert tett meg. Azt mondja: ez volt élete egyik legnagyobb élménye. Mint fogalmazott: „Ez az első, és akik már többször voltak, mondták, hogy az első mindig a legszebb, és ez ilyen pótolhatatlan”.

A zarándokok nagy része évről évre visszatér Csíksomlyóba. Vannak, akik már több évtizede rendszeres látogatók.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői Csíkszereda határában a búcsút megelőző napon, 2023. május 26-án (Fotó: MTI/Kátai Edit).

Az ember mindig egy lelki feltöltődés kap, minden évben szinte újjászületik, és amikor az ember hazamegy, akkor ezt tudja adni a szeretteinek, a családjának” – mondta Szabó Sándor.

Volt, aki már pénteken megérkezett és a kegytemplomban virrasztott. A ferencesek hajnali hat órától a templomkertben gyóntattak.

A hagyományokhoz híven a főpapság, az egyházi és a világi elöljárók ünnepi menetben haladtak a csíksomlyói hegynyeregbe. Az egyórás gyalogúton most is a legkiválóbb csíkszeredai tanulók vitték a búcsú jelképeit, a labarumot és a pápai kisbazilikai jelvényt. Több mint 330 ezren vettek részt az összmagyarság zarándoklatán és a Hármashalom-oltárnál tartott pünkösdszombati szentmisén.

Kapcsolódó tartalom

A tömegben magyar zászlók és az ország különböző településeinek zászlói lobogtak. A zarándokok idén a békért imádkoztak.

Zarándokok gyülekeznek a csíksomlyói búcsú szentmiséje elõtt a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2023. május 27-én.
MTI/Veres Nándor

Ajánljuk még