Aktuális

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír

Brüsszel újabb frontot nyitott Magyarország ellen: meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést

| Szerző: hirado.hu
Brüsszel újabb frontot nyitott Magyarország ellen, és politikai nyomást akar gyakorolni a kormányra azzal, hogy azt javasolja: meg kell szüntetni a rezsicsökkentést. Erről az M1-nek nyilatkozó elemző beszélt. Boros Bánk Levente szerint nem nehéz felfedezni a politikai szálat az ügyben, a brüsszeli baloldal egyik legnagyobb szövetségese, Gyurcsány Ferenc és pártja ugyanis már régóta azért lobbizik, hogy szűnjön meg a rezsicsökkentés.

Brüsszel már a látszatára sem ad, hogy egyenlő bánásmód lenne a tagállamok között és egyre gyakrabban alkalmaz kettős mércét Magyarországgal szemben – ezt írja a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó elemző szerint a rezsicsökkentés eltörlésének javaslata alantas és célzott támadás Magyarország ellen. Pálfalvi Milán arról beszélt: a bürokraták megint a nemzeti szuverenitást csorbítanák és politikai nyomás alá helyezik hazánkat.

Az Európai Bizottság szerint ugyanis még idén el kellene törölni az energetikai támogatásokat az Unióban. Erről a testület gazdaságpolitikáért felelős biztosa beszélt a napokban.

Minden kormánynak, 2023 végéig meg kell szüntetnie azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyeket az energiaár-sokkra válaszul vezettek be” – mondta Paolo Gentiloni.

Vagyis Brüsszel arra akarja kényszerítené Magyarországot, hogy év végéig törölje el a rezsicsökkentést.

A háború és a brüsszeli szankciók miatt az áram és a gáz is a többszörösére drágult Európában. Felmérések szerint tavaly télen 68 ezer ember életét követelhették Európa-szerte a magas energiaszámlák. Az Európai Bizottság mégis azt állítja: az ilyen támogatások veszélyeztetik a költségvetést, ezért azokat el kell törölni.

Magyarországon viszont a rezsicsökkentés védi a családokat a brutális energia-számláktól. Enélkül átlagosan csaknem két és fél millió forinttal kellene többet fizetni a gázért és a villanyért évente. A rezsicsökkentésnek köszönhetően viszont a számla ennek a töredéke: az átlagfogyasztásig 267 ezer forint évente.

Brüsszel és a hazai baloldal ismét politikai támadást indított Magyarország ellen – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en.

Boros Bánk Levente úgy fogalmazott: érdekes, hogy éppen Gyurcsány Ferenc pártja volt az, amely korábban a rezsicsökkentés eltörlését javasolta, nem sokkal később pedig uniós szinten jelenik meg ugyanaz a javaslat.

Az elemző szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli bürokraták és a hazai baloldal nem az emberek érdekeit nézik. Kijelentette: „Ismerve a különböző bizottsági támadásokat, akár biztosoktól érkező, akár az Európai Bizottságtól érkező politikai kritikákat és támadásokat, az ember él a gyanúperrel. Itt elsősorban az a cél, hogy nehezebb helyzetbe hozzák az Orbán-kormányt, népszerűség vesztéshez juttassák.

A magyar kormány a rendkívül magas energiaárak mellett is kitart a rezsicsökkentés bevált szabályai mellett – közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány elutasítja az Európai Bizottság megszorítási javaslatát, Magyarország ugyanis anélkül is képes csökkenteni a költségvetési hiányt, hogy kövesse az ilyen tanácsokat.

Ajánljuk még